Românii, singuri în faţa istoriei recente

Poporul român nu este reprezentat de nimeni în momentul de faţă. Suntem cea mai singură naţiune din peisajul european. Urmează o nouă criză economică mondială, orchestrată de cei care deţin controlul financiar al planetei, iar România e singură cuc. Cine ar trebui să reprezinte interesele cetăţenilor? Să îi luăm pe rând.

Klaus Iohannis. Este în momentul de faţă cel mai reprezentativ om al statului român, are în spate milioane de voturi, controlează partidul care se află la guvernare, structurile sensibile ale statului, parte din presă. Probabil şi fanii lui Iohannis sunt conştienţi că omul doreşte doar să-şi sporească puterea personală şi să se achite faţă de sponsorii săi politici externi.

Parlamentarii. În momentul de faţă aleşii neamului au o singură preocupare: cum îşi recâştigă poziţia eligibilă pe listă, partidul nu mai contează pentru unii dintre ei. E greu de crezut că mai există câte un parlamentar – poate cu rare excepţii – chiar preocupat de bunul mers al societăţii.

Serviciile secrete. Aici mai sunt ofiţeri patrioţi, însă conducerile structurilor de informaţii au ajuns atât de politizate (în ciuda afirmaţiilor legate de depolitizare) încât rezultatele se văd atunci când vorbim despre jefuirea resurselor încă existente ale statului român. Practic, România e furată de 30 de ani -terenurile agricole se vând oricărui cetăţean străin, pădurile se taie în continuare, profitul din exploatările resurselor minerale ajunge la companii străine, etc.

Mass-media. Trusturile de presă din România au în general o agendă personală care ţine de profit sau de influenţarea politicului, ceea ce se traduce tot prin beneficiu economic în final. Mai găsim interes pentru redresarea ţării în presa de nişă, în cazul unor jurnalişti sau lideri de opinie neconectaţi politic sau în alte sfere de interes.

Biserica. Biserica Ortodoxă Română este decuplată social şi cultural de popor. Chiar dacă în unele oraşe, comune, sate bisericile sunt pline duminica sau de sărbători, predicile de final ale preoţilor care slujesc nu sancţionează derapajele sociale, corupţia endemică, lenea, şmecheria, etc. Popii şi şefii lor fie vorbesc abstract, fie îi linguşesc pe potentaţii zilei, pe primari, parlamentari, miniştri, pentru a obţine fonduri în disperarea lor de a construi ziduri cu pretenţii de lăcaş de cult. Mai simplu ar fi ca în fiecare duminică preoţii să îndemne enoriaşii să citească Biblia. Dar probabil că asta se întâmplă foarte rar.

În acest trist decor, românilor nu le mai rămâne decât să se descurce (pardox de veacuri pentru un popor considerat “descurcăreţ”) aşa cum pot, însă orice privire spre una dintre instituţiile amintite e fără speranţă…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.