La propriu, nu la figurat!

Probabil că nimeni nu poate contesta faptul că mulți dintre exponenții actualei guvernări s-au folosit politic de incendiile care au provocat drame naționale în România. Practic, fără nicio exagerare, s-au urcat pe cadavre pentru a obține capital politic.

De la tragedia incomensurabilă produsă la „Colectiv”, incendiile au început să devină tot mai prezente. Mai nou, ard spitale. Însă nimeni nu își asumă nimic, cei care ar trebui să răspundă evită să demisioneze, dar continuă să politizeze, într-un mod înspăimântător, toate momentele.

Actualul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, nu ia în calcul să demisioneze, ca act de onoare, deși numărul deceselor de la Spitalul „Matei Balș” a ajuns la 20! După „Colectiv”, premierul de atunci, Victor Ponta, a demisionat, pentru a reduce presiunea asupra guvernării, deși sinistrul s-a produs într-un spațiu privat. Acum, nimeni nu își asumă nimic. Guvernanții așteaptă să treacă timpul, iar opinia publică să fie intoxicată cu alte subiecte. Și reușesc. Cu brio!

În condițiile în care Opoziția este aproape inexistentă. PSD se află într-o stranie izolare, de parcă partidul a fost consemnat la domiciliu. Oare ce face armata întreagă de parlamentari ai Partidului Social Democrat? Care întâmplător a câștigat alegerile parlamentare anul trecut. 

Dacă ne uităm la ce se întâmplă la Timișoara, constatăm că și aici incendiile sunt folosite politic. Sâmbătă, a ars o parte din hala de flori din Piața 700. Imediat, la fața locului s-au deplasat primarul Dominic Fritz și viceprimarul Tabără, care au folosit momentul pentru a-l ataca pe actualul director al societății Piețe din Timișoara, Ionuț Nasleu, un apropiat al fostului primar Nicolae Robu.

Totuși, domnul Fritz este primar ales al orașului, cu o majoritate zdrobitoare în Consiliul Local. Ce îl împiedică să ia măsurile legale pentru a face ordine în societățile subordonare municipalității?

Practica asta a conferințelor de presă la locul unor incendii, a răfuielilor publice nu poate fi decât păguboasă. Sigur că autoritățile au obligația să informeze corect și la timp opinia publică, însă circul acesta permanent nu reprezintă soluția. Pentru că cetățenii s-au săturat până peste cap, au obosit și cine știe cum vor reacționa în timp la derapajele tot mai mare ale politicienilor. Mai ales ale celor cu funcții administrative…