Acuzații grave la adresa polițiștilor locali din Timișoara, dar și a polițiștilor de frontieră. Asociația LOGS Grup de Inițiative Sociale, care s-a mobilizat pentru a le oferi hrană zilnică migranților, susține că oamenii legii ar fi folosit violența asupra acestora.

Imigranții acuză autoritățile de ordine de faptul că le sparg telefoanele, unii sunt loviți, iar alți imigranți au relatat situații în care banii nu le-au fost înapoiați după percheziții. Peste 15 astfel de declarații ne-au fost aduse la cunoștință. (…) Condamnăm public aceste episoade care sunt pe lângă infracțiuni și o palmă oferita comunității timișorene care ajuta imigranții cu hrană și îmbrăcăminte. Vom continua sa documentam astfel de episoade, alături de traducători și vom colabora local cu alți actori comunitari pentru a investiga și cerem că cei responsabili sa fie anchetați, iar autoritățile acuzate să condamne astfel de comportamente. Imigranțoi care sunt fără adăpost în Timișoara sunt pașnici și nu este nevoie de a apela la forță în interacțiunea cu ei, a transmis Asociația LOGS Grup de Inițiative Sociale“, pe Facebook.

Pe de altă parte, Poliția Locală Timișoara susține că acuzațiile aduse de reprezentanții ONG-ului ar fi nefondate, întrucât se bazează doar pe declarații “confuze” și telefoanele sparte ale migranților.

Poliția Locală precizează faptul că, prin directorul instituției, Dumitru Domășnean-Urechiatu, s-a dat ordin să fie doar vizualizate documentele migranților de la distanță și să nu facă percheziții corporale, din motive ce țin de răspândirea virusului SARS COV 2. Aceste aspecte au fost de altfel prelucrate și în ședința operativă cu șefii de structuri încă din data de 13 noiembrie 2020, când au fost instruiți cu privire la modul de acțiune al polițiștilor locali în situația în care întâlnesc persoane din categoria migranților. Teoretic aceste presupuse agresiuni nu puteau avea loc în condițiile acestui ordin, iar din cercetările efectuate nu s-a constatat până acum nicio situație de acest gen. Mai mult, au existat situații în care un echipaj de cinci polițiști locali a depistat și condus către Gara de Nord grup de peste 50 de migranți, lucru care s-a întâmplat în cel mai pașnic mod, fără să fie probleme de nicio parte, în caz contrar momentul care putea fi filmat inclusiv de migranți dacă erau tratați necorespunzător. De asemenea, polițiștii locali nu acționează în civil, cu bastoane cu electroșoc și câini“, a arătat Poliția Locală Timișoara.