Primăria Timișoara intenționează să ducă la bun sfârșit o serie de proiecte importante, dar și să înceapă altele noi cu finanțare printr-un amplu program european. Este vorba de PNRR – Planul Național de Redresare și Reziliență, României urmând să-i fie alocate fonduri de la Uniunea Europeană în valoare de 30 de miliarde de euro.

În acest moment, reprezentanții municipalității lucrează la o listă de proiecte, pe care se află inclusiv pasajul Solventul și noua maternitate a Spitalului Municipal Timișoara.

„Prin PNRR este această sumă de 30 de miliarde de euro și specificul acestui program este că trebuie să fie legate de reforme sistemice în societate și economie. Deci, nu primești bani pentru un proiect anume, ci pentru o reformă care schimbă structural ceva. Pe PNRR, până la 70% din sumă trebuie contractată până la sfârșitul anului viitor, iar suma integrală trebuie să fie cheltuită până în 2026. Asta înseamnă că trebuie, pe de o parte, să găsim proiecte cu sume mari, de la cinci, zece milioane de euro în sus. În același timp, căutăm proiecte care sunt deja într-un stadiu de maturitate, ori care pot fi realizate până atunci. Din partea primăriei lucrăm zi și noapte zilele acestea să depunem câteva idei concrete de reforme la care și noi la nivel local ne angajăm. Cu siguranță, vom propune maternitatea nouă a spitalului municipal spre finanțare la PNRR. Avem și câteva proiecte de mobilitate urbană pe care vrem să le propunem: linii noi de tramvai sau reabilitarea unor linii, dar și completarea inelelor este un proiect unde noi sperăm foarte mult că vom prinde bani de la PNRR, inclusiv pasajul Solventul”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Edilul-șef a anunțat că reprezentanții municipalității se gândesc și la mai multe proiecte noi care ar putea fi finanțate prin PNRR. Printre acestea se numără un proiect mare de regenerare urbană pentru toată zona Iosefin, dar și un altul pentru realizarea unei zone verzi, de agrement și de festivaluri în zona Aradului, în sudul aerodromului Cioca.

În sudul acestui teren mare de 100 de hectare vrem să construim noul spitalul municipal, iar în nord să avem această zonă de agrement pe care să o legăm și de o împădurire, de centura verde în jurul orașului. Un alt proiect pe care o să-l depunem pe PNRR și la care lucrăm acum este unul de net city și smart city. Vrem să avem o rețea subterană pentru tot orașul în care putem băga și fibră optică, și o rețea pentru încărcare electrică a mașinilor, și smart lightening, adică iluminat electric inteligent cu senzori. Acesta va fi un proiect consistent, va fi un proiect cu o valoare de câteva zeci de milioane de euro și sperăm foarte mult că vom primi bani de la PNRR. Tocmai aceste proiecte sunt căutate, proiecte verzi, de digitalizare. Comisia nu vrea doar să finanțeze infrastructură, ci pentru ei este important să aibă aceste aspecte și de-aia noi suntem destul de optimiști că putem să avem succes cu unele dintre aceste proiecte„, a detaliat Dominic Fritz.