România contează tot mai puțin pe plan internațional, în ciuda propagandei interne. Cinci poziții a coborât țara noastră într-un an de zile, ajungând pe locul 57, mult în urma unor state mici, cum ar fi Slovenia. Ca să nu mai discutăm despre țările din Grupul de la Vișegrad: Polonia, locul 38, Cehia – 40, Ungaria – 43, Slovacia – 46. Prima poziție e deținută de Germania, urmată de Japonia, Marea Britanie, Canada și Elveția. Statele Unite sunt în picaj, pe locul 6.


În ultimii ani, România practic nu mai are niciun rol extern, deși chiar înainte de 1989 am avut o diplomație recunoscută pe plan mondial. Să nu uităm că în plină eră comunistă, în anul 1969 România a fost vizitată de președintele american Richard Nixon, care a mâncat struguri în Piața Obor și a fost primit cu bucurie de mii de bucureșteni.

Doi ani mai târziu, Nicolae Ceaușescu a fost prezent la Casa Albă, invitat de șeful statului american. Cuplul Ceaușescu a vizitat și Londra, la invitația Reginei, ceea ce ne arată clar influența diplomatică a României. În plin război rece! Sigur că cel mai mult a contat poziția curajoasă a României față de URSS în momentul invadării Cehoslovaciei. După anul 1968, țara noastră a fost privită cu simpatie de marile cancelarii occidentale, având în vedere distanțarea evidentă de Uniunea Sovietică, deși țara noastră făcea parte din Pactul de Varșovia.

Unde suntem astăzi? Vedem foarte bine…

Mai multe informații AICI & AICI

Preluare foto: link