De câteva luni, primarul Timișoarei, Dominic Samuel Fritz, este atacat sistematic, acum fiind reluată teoria apartenenței sale la serviciile secrete germane. Astfel de acuze au mai fost vehiculate pe diverse site-uri și pagini de Facebook, însă de data aceasta tema e viralizată. Sâmbătă, pe site-ul Criticii.ro a fost publicat un material amplu, cu tot felul de informații amestecate, extrase inclusiv din intervenții politice ale partidului Die Linke (socialist) din Germania legate de o agenție germană de dezvoltare pentru care Fritz a lucrat – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) –  care colaborează cu Ministerul Federal pentru Dezvoltare și Cooperare Economică – Bundesministerium für wirtschaftliche Zusammenarbeit und Entwicklung (BMZ). Această structură guvernamentală menține, printre altele legătura cu organisme precum ONU, FMI, Banca Mondială.

De aici, textul a fost preluat de Sputnik și ulterior de mai multe portaluri de știri, pagini de Facebook, etc. Primarul Timișoarei este acuzat inclusiv că și-a ascuns cel de-al doilea prenume, Samuel, ceea ce este complet fals și evident nu poate fi un argument pentru a acuza pe cineva că e spion. Legat de activitatea GIZ, lucrurile sunt cât de poate de transparente, nu e nevoie ca nimeni să invoce SRI, așa cum s-a întâmplat în textul acuzator. Un simplu click AICI rezolvă orice dilemă publică, legată de GIZ. Cât despre ministerul respectiv, există de ani de zile fundații germane, inclusiv politice, care beneficiază de suport din partea Berlinului, pentru diverse programe educaționale, ceea ce se întâmplă inclusiv în state din afara UE, inclusiv în Statele Unite derulându-se activități de training, conferințe, etc susținute de BMZ. Faptul că actualul primar al Timișoarei a lucrat pentru GIZ, care evident că e într-o conlucrare cu BMZ nu dovedește absolut nimic. În niciun caz cele două structuri germane nu au ca obiect activități de spionaj. Germania e o țară etalon în domeniul profesionalismului serviciilor secrete, însă asta e o cu totul altă poveste, iar devoalarea unui presupus spion e o temă serioasă. Nu poate fi demonstrată cu câteva screenshot-uri și cu informații rupte din context.

Astăzi, primarul Timișoarei a postat pe pagina sa de Facebook un text prin care respinge la modul ironic aceste acuzații, care vin pe fondul unor tulburări interne la nivelul municipalității:

În Evul Mediu, când o femeie era suspectată de vrăjitorie, era legată și aruncată în apă. Dacă se îneca, era considerată inocentă, Dumnezeu s-o odihnească, iar dacă reușea să rămână în viață, era dovadă că avea un pact cu diavolul și era condamnată la moarte. Cum te aperi împotriva unor acuzații că ești spion? «Nu sunt spion» ar fi ceva ce un spion ar spune. Din experiența mea de până acum din politică și administrație, testul pentru vrăjitorie și spionaj în secolul 21 nu e cu mult diferit cu cel de acum 700 ani. Dacă cumva supraviețuiești falsurilor și atacurilor murdare, trebuie să ai ceva în spate, serviciile, de toate felurile, Soros&BillGates, un pact cu diavolul, pentru că, se știe bine, cu muncă, adevăr și entuziasm nu ajungi departe, nu-i așa? Nu am stofă de James Bond. Roșesc imediat când spun o minciună, iar în puținele dăți în viața mea, în studenție, când am călătorit fără bilet, m-am dat jos după câteva stații pentru că nu suportam tensiunea. Nu aș fi un bun spion tocmai pentru că am claritate morală. Sunt un om curajos doar atunci când lupta mea este bazată pe adevăr”, a afirmat Dominic Fritz.

Interesant este faptul că, în ultimele săptămâni, fostul primar Nicolae Robu îl atacă foarte des pe succesorul său de tot felul de lucruri, inclusiv că ar ocupa ilegal postul de edil al Timișoarei. În mesajul său de azi, Fritz răspunde și la aceste atacuri:


Sunt și mândru de toate atacurile și fake news-urile care se aruncă spre noi, pentru că îmi arată că suntem pe drumul cel bun. Am început curățenia, temeinic, prin toate hârtiile și toate cotloanele. Nu poți să construiești solid pe incompetență, risipă din banii publici, inerție. De aceea dedic acest an curățeniei: în finanțele primăriei, în managementul societăților din subordine, în primărie și în oraș. Mai sunt foarte multe de făcut. Dar deja am stârnit un mușuroi de interese. Toți cei care speră că o să mă oprească vor avea nevoie de multă răbdare, pentru că abia am început lupta pentru o administrație curată și performantă care să fie în slujba timișorenilor. Nu e vrăjitorie. E normalitate”, mai spune primarul Timișoarei.