Domnul deputat Ben Oni Ardelean reprezintă Timișul în forul suprem al democrației din anul de grație 2012. Atunci, tânărul politician penelist, de loc din Lupeni, a descins pe tărâmul magic al politicii timișene. Aici a dat de tot felul de personaje, în niciun caz de zâne sau zmei, ci de politicieni sau chiar oameni politici cu experiență. Da…pe atunci exista această sintagmă. Totuși, domnul Ardelean nu a venit singur în orașul realizării sale. A adus o sponsorizare uriașă pentru USL, așa cum consemnează De Banat, într-un articol publicat în anul 2013:

„Cu 98.000 de lei dați către USL, senatorul liberal Ben-Oni Ardelean a fost cel mai generos donator de partid din județul Timiș în anul 2012, la capitolul persoane fizice. El s-a numărat printre primii donatori pe țară ai USL, într-un top care-i are pe primele două locuri pe Dan Voiculescu (225.646 lei) și Gigi Becali (214.000 lei).

Spre deosebire de ciobanul din Pipera și turnătorul securist de la Grivco, Ben-Oni Ardelean nu se poate lăuda cu mari venituri, ba chiar din contra. Astfel, potrivit declarației sale de avere, el a câștigat în ultimul an doar 21.804 lei din salariu, plus 504 lei alocația copilului. Așadar, senatorul timișean a donat la partid de aproape cinci ori mai mulți bani decât câștigă într-un an, ceea ce – trebuie să o recunoaștem – e o mare performanță.”, consemnadocumentat publicația De Banat.


După cum știm, Uniunea Social-Liberală a fost un proiect politic foarte puternic, care a eșuat – așa cum era previzibil – în urma luptelor pentru putere dintre PSD și PNL. La momentul respectiv, foarte mulți comentatori și observatori politici au rămas surprinși de forța financiară a domnului Ben Oni Ardelean, care a venit și a pus „banu’ jos”, fiind în Top 3 pe țară!
Câteva luni mai târziu, în vara anului 2013 s-a dat o bătălie cruntă pentru sediul regionalei ANAF. Deși cam toate structurile de stat regionale au reședința în Timișoara, paradoxal guvernul de atunci a intenționat să stabilească sediul Regionale de Vest a ANAF la Deva. Cine credeți că a avut această inițiativă? Potrivit presei vremii, a fost vorba despre Dan Radu Rușanu, care ocupa funcția de președinte al Autorității de Supraveghere Fiscală. Imediat a apărut un cor de contestatari ai propunerii, care era ilogică, aberantă chiar. Mai toți parlamentarii de Timiș s-au opus ideii respective, mai puțin domnul Ben Oni Ardelean. Iată ce publica același site citat mai sus (De Banat):

„Din momentul în care s-a aflat că regionala ANAF din vestul țării va avea sediul la Deva, un parlamentar de Timiș a dispărut complet din peisaj. Este vorba de hunedoreanul Ben-Oni Ardelean, printr-o mare eroare colectivă ales senator pe Colegiul 1 Timișoara.

La sfârșitul săptămânii trecute, mai exact vineri, o știre a bulversat clasa politică din Timiș. Era vorba de intenția guvernului de a stabili sediul Regionalei de Vest a ANAF la Deva, nu la Timișoara, cum ar fi normal din toate punctele de vedere (logistic, contribuție financiară, infrastructură, așezare geografică, sediu nou etc.). Inițiativa aparține lui Dan Radu Rușanu, sforar-șef al PNL, chit că nu mai este membru al acestui partid din luna aprilie, când a fost numit președinte al Autorității de Supraveghere Fiscală. De atunci, mai mulți lideri din administrația locală, dar și parlamentari USL s-au întrecut în declarații prin care contestau, mai mult sau mai puțin vehement, această măsură. În același timp, parlamentarii USL din Hunedoara au somat guvernul să nu renunțe la intenția sa.

Un singur parlamentar de Timiș n-a catadicsit să comenteze această anomalie umilitoare la adresa Timișului și Timișoarei. Este vorba chiar de pupilul lui Rușanu, senatorul Ben-Oni Ardelean. Pastor neoprotestant și hunedorean, el a fost impus pe listele PNL Timiș, în pofida opoziției vechilor liberali, chiar de către Rușanu, pe atunci coordonator al filialelor PNL din vestul țării. De altfel, singurul atu cu care se laudă Ardelean, zis și Obi Wan Kenobi, este chiar prietenia cu Rușanu, devenit groparul Finanțelor din Timiș. Începând de vineri, am încercat de mai multe ori să-l contactăm pe senatorul hunedorean cu colegiu în Timișoara, dar n-am reușit. Luni, Ardelean a fost sunat de mai bine de zece ori. Am încercat să dăm de el și la cabinetul senatorial. Unde… nu are telefon. Prin urmare, senatorul poate fi considerat ca și pierdut. În mod cert, timișorenii de pe Colegiul I Senat îl vor declara nul. Găsitorul sau găsitorii poate/pot să se spele pe cap cu el!”

Am dat doar două exemple grăitoare despre începuturile carierei de parlamentar „de profesie” în cazul domnului Ben Oni Ardelean.

Va urma!

Preluare foto: link & link