Observatorii politici din România au catalogat, până mai ieri, guvernarea CDR ca fiind cea mai bună (în sens negativ) expresie a incapacității partidelor de a coabita. Anii în care țara a fost condusă de PNȚCD, PNL, UDMR și alte partide care au sărit în barca puterii de atunci au reprezentat un dezastru pentru economie și societate. S-au distrus zeci de companii de stat, șomajul a explodat, în 1999 a avut lo o mineriadă…într-un cuvânt: haos.


Ce se întâmplă însă acum la guvernare depășește cu mult circul din epoca CDR. Sigur că sunt alte vremuri, informația circulă instant și vedem cu toții cum “guvernul meu” – adică pohta ce a pohtit vătaful de la Cotroceni – duce țara dintr-o criză în alta. Între PNL și USR Plus e un război nu de uzură, ci unul la baionetă, care seamănă cu luptele de stradă. Pe unde se prind se aleargă reprezentanții celor trei partide. Iar în acest timp, premierul care în trecut a fost acuzat că a atacat moneda națională, împrumută. Îndatorează România pe ani de zile, cu o furie asemănătoare cu cea a personajului Gollum din trilogia lui Tolkien. Ajutoarele către firmele din Horeca nu au ajuns nici până în zi de azi, dar guvernul se tot împrumută, la dobânzi astronomice.

În acest context, de astăzi Timișoara este în carantină, pentru că rata de infectare la mia de locuitori a trecut de șapte. Înaintea alegerilor parlamentare de anul trecut, rata era de peste 8, însă nimeni nu s-a gândit la izolarea orașului și a comunelor periurbane. Promotorul acestei măsuri care, după cum se vede în cazul comunei Dumbrăvița, nu dă niciun rezultat este primarul Dominic Samuel Fritz, care a tot cerut carantină. În Comitetul Județean pentru Situații de Urgență au fost 30 de voturi în favoarea carantinei, 4 contra și patru abțineri. Imediat, PNL Tmiș, prin reprezentanți, a încercat să se delimiteze de vot și să arunce totul în cârca lui Fritz, fără să țină cont că toți directorii de spitale, care sunt peneliști, au susținut măsura.

Cel mai “curajos” a fost domnul Oancea, de la Victor Babeș, care s-a evidențiat în trecut prin declarații halucinante pe tema noului virus. Acesta l-a lăsat în conferința de presă doar pe Virgil Musta, stăpânul testărilor la privat, să susțină măsura închiderii totale a orașului…curaj tipic penelist!

AICI, declaratia lui Cristian Oancea din vara anului trecut.