Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, a propus, ieri, ca instituția pe care o conduce, împreună cu Primăria Timișoara și cu câteva firme mari, să-și unească forțele pentru a construi un spital modular cu 18 paturi destinate pacienților gravi infectați cu noul coronavirus. Asta în condițiile în care, în prezent, paturile de la ATI cu bolnavi Covid-19 sunt ocupate.

Investiția s-ar ridica la aproximativ două milioane de euro, iar un asemenea spital ar putea fi construit în cel mult patru luni, susține Alin Nica.

Pe de altă parte, Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a declarat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că este de acord cu această propunere, doar că va fi o problemă în ceea ce privește găsirea personalului medical necesar.

Este o discuție pe care am purtat-o cu mai multe instituții, în ultimele luni. Este o idee care cred că are meritele ei. Problema este că durează până se face și avem în acest moment o problemă de resurse umane. Avem spitalul de campanie unde, teoretic, o să fie zece paturi de ATI, dar unde, momentan, nu sunt suficienți medici ATI care pot efectiv să opereze toate aceste paturi. Noi am detașat din partea spitalului militar, din partea spitalului de copii niște cadre medicale. Dacă discut cu profesorul Săndesc, vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, îmi spune că resursa umană este epuizată. Mie nu îmi este foarte clar, chiar dacă am face acum acest spital modular, de unde am lua resursa umană. Dar rămân în continuare deschis pentru această idee, doar că trebuie să vedem aceste propuneri inclusiv în contextul național în care în toată țara avem sub 40 de paturi ATI libere„, a explicat Dominic Fritz.