Reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara le dau o mână de ajutor persoanelor care s-au vindecat de noul coronavirus. Conducerea unității medicale anunță că a inițiat un program complex de recuperare, destinat pacienților cu forme medii și severe de Covid-19, care au necesitat susținere respiratorie asistată și care au rămas cu dificultăți de respirație. Astfel, aceștia pot beneficia de asistență medicală terapeutică pentru recuperarea și îmbunătățirea capacității pulmonare.

La pacienții post COVID modelul respirator se schimbă. Ei trec de la o respirație normală, eficientă, la una superficială, ineficientă. Ei respiră foarte scurt, ineficient, superficial. Și, atunci, programul de recuperare pentru acești pacienți va începe cu o reeducare respiratorie. Deci, învățăm pacientul cum să respire corect. Programele de reabilitare respiratorie includ exerciții de forță, de anduranță și exerciții de gimnastică respiratorie”, a afirmat Alexandru Crișan, kinetoterapeut în cadrul Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.

Potrivit specialiștilor, aceste exerciții duc la îmbunătățirea respirației, reducerea dispneei și creșterea forței musculare, mai ales la nivelul picioarelor. Programele de recuperare fizică pot dura între două și patru săptămâni, în funcție de pacient.

Toți pacienții care au trecut printr-o formă moderată de boală resimt oboseala luni de zile după boală. Ei spun că nu mai pot urca scările ca înainte, nu mai pot avea aceleași activități de zi cu zi ca înainte și atunci pacienții trebuie să facă aceste exerciții de recuperare respiratorie”, a mai precizat Alexandru Crișan.

Specialiștii unității medicale susțin că pacienții vindecați de formele moderate sau severe de coronavirus care acceptă să intre în aceste programe de reabilitare pulmonară sunt evaluați clinic, funcțional și biologic.

Pentru cei cu forme severe, recuperarea la domiciliu este extrem de dificilă. Își revin destul de greu. Atunci când vin în clinica noastră cu kinetoterapeut, cu medici specializați în explorări funcționale, biologice, în care au loc consulturi interdisciplinare cu celelalte specialități, pacienții beneficiază de un tratament complex. Nu este suficientă doar o gimnastică medicală, așa cum fac unii dintre ei acasă. Practic, când vin la noi sunt dependenți de oxigen, cei mai mulți nu vin pe picioarele lor, vin într-un scaun cu rotile, necesită debite mari de oxigen, undeva la 30 de litri, și nu pot să coboare singuri la marginea patului. Efectiv, noi cu asta începem – îi ajutăm să facă primii pași. Acasă, fără ajutor specializat, este destul de greu să obțină aceste progrese”, spune Camelia Pescaru, medic pneumolog.

La finalul acestor programe de reabilitare are loc o reducere accentuată a simptomelor, dar și a sechelelor respiratorii, concomitent cu creșterea capacității de efort fizic, toate ducând la o îmbunătățire a calității vieții.