După ce săptămâna trecută parlamentarii reuniți în ședința comună a Comisiei de Tehnologia Informației și a Comunicațiilor au amânat votarea bugetului ANCOM, marți proiectul a trecut, însă a fost amendat de PNL și USR. La scurt timp după vot, Radu Miruță de la USR s-a lăudat pe contul de Facebook că a votat împotriva creșterilor salariale în cadrul Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.
La ceas de seară, un alt membru al comisiei de IT&C, domnul Alexandru Kocsis, de la PNL, a avut o adevărată tiradă la adresa ANCOM, printre altele parlamentarul penelist fiind deranjat de faptul că angajații Autorității nu produc „nici măcar un șurub, nu activează pe o piaţă concurenţială..”. Se pare că domnul Kocsis nu înțelege nici măcar la modul general rolul unei autorități de reglementare, care nu e nici societate comercială, nici multinațională, ci o structură care protejează resursele limitate ale statului într-un anumit sector.
În acest caz, e vorba de gestionarea spectrului radio, de activități de monitorizare și control pe o piață într-o dezvoltare exponențială. Despre componenta strategică a ANCOM nu credem că domnul Kocsis a auzit. Iată ce a scris parlamentarul PNL pe Facebook pe tema bugetului Autorității Naționale pentru Comunicații:
„Aşa cum am anunţat ȋn urmă cu câteva zile, am votat bugetul ANCOM pe anul 2021 doar cu condiţia reducerii consistente a unor cheltuieli ce nu ţineau cont de contextul socio-economic pe care ȋl traversează, astăzi, România.
Împreună cu colegii mei liberali din Comisia de Tehnologia Informaţiei, am operat o reducere de 21.637.000 de lei, față de proiectul depus iniţial de conducerea ANCOM. Colegii de coaliție din USRPLUS au votat alături de noi, în timp ce PSD și AUR au votat împotriva reducerilor de cheltuieli, încercând să apere cheltuielile exagerate ale ANCOM.
Concret, am redus cu 7.000.000 de lei bugetul propus pentru indexarea salariilor cu rata inflaţiei (rată a inflaţiei estimată de ANCOM ȋntre 3% şi 9%, deşi România a ȋnchis anul 2020 cu o inflaţie de doar 2,1%).
Astăzi, salariul mediu brut la ANCOM este undeva ȋn jurul sumei de 17.000 lei. Reducerea pe care am facut-o ȋn zona cheltuielilor cu salariile a atras și o reducere suplimentară de 420.000 de lei a contribuțiilor pentru muncă.
Mai mult, am eliminat Fondul de Premii, în valoare de 12.062.000 de lei. Ce ȋnsemna acest fond de premii, ȋn principal al 13-lea salariu pentru angajaţii ANCOM. Da, ȋn anul 2021, când ȋntreaga ţară suferă din cauza pandemiei de coronavirus care a generat o criză economică globală, la ANCOM cereau să primească al 13-lea salariu. Nu, ȋn acest an nu ne permitem acordarea de premii pentru instituțiile bugetare.
Am mai eliminat voucherele de vacanță, în valoare de 1.055.000 de lei. De ce? Deoarece Guvernul a anunțat că pentru personalul bugetar se prelungește valabilitatea voucherelor emise în anul 2020, dar nu se emit vouchere noi. Această decizie trebuie să se aplice tuturor, nu doar anumitor instituţii şi anumitor bugetari.
Am redus cheltuielile de protocol cu 400.000 de lei. Aici, eu am dorit o reducere mai drastică a bugetului, ȋnsă ȋn urma unor note de fundamentare trimise cu ȋntârziere, reprezentanţii ANCOM au convins majoritatea membrilor Comisiei că vor avea un număr mai mare de evenimente ȋn acest an, deşi ȋncă suntem ȋn pandemie şi există limitări ȋn privinţa organizării evenimentelor cu participare fizică.
Am redus cu 700.000 de lei cheltuielile de publicitate. ANCOM a transmis o notă de fundamentare cu campaniile de publicitate/informare pe care le vizează ȋn anul 2021, cea mai costisitoare fiind campania de informare privind tehnologia 5G. Aici existau nişte proiecţii ciudate ȋn privinţa sumei necesare pentru realizarea conceptului creativ şi cea alocată promovării efective/reclamelor. Conceptul creativ era estimat undeva la 520.000 lei, iar partea de promovare la 1.700.000 lei.
Am tăiat din bugetele menţionate mai sus, ȋnsă, ca liberali, nu ne-am atins de cheltuielile pentru investiții, cum ar fi construirea unor noi stații de monitorizare.
Banii care sunt folosiţi pentru investiţii şi care conduc la o creştere a calităţii serviciilor primite de către contribuabil, consumatorul final, nu ne deranjează. Risipa este cea care ne deranjează.
Din păcate, aşa cum am scris mai sus, PSD și partenerii lor de la AUR au votat împotriva acestor amendamente, fiind de acord cu al 13-lea salariu şi toate celelalte privilegii şi excese ale conducerii unei instituţii care clamează faptul că este generatoare de profit şi că se autofinanţează din acel profit, când de fapt, ANCOM nu produce nici măcar un şurub, nu activează pe o piaţă concurenţială, ci deţine un monopol de stat prin taxarea spectrului radio. Acele taxe, acele resurse nu aparţin conducerii ANCOM pentru a dispune ȋn mod discreţionar de ele, aşa cum greşit a ȋnţeles şi a ȋncercat să ne explice, astăzi, preşedintele ANCOM şi liderul de grup al PSD, Alfred Simonis. Acele taxe aparţin statului român şi contribuabililor.
ℹ PS: Uitasem să povestesc cum Alfred Simonis, liderul de grup al deputaţilor PSD, a ȋncercat să ne convingă că reducerea de 1 milion de lei de la bugetul de publicitate şi cel de protocol este ridicolă şi că nu facem nicio economie dacă tăiem acei bani din bugetul ANCOM. Da, socialiştii, aşa zişii reprezentanţi ai oamenilor săraci, susţineau că 1 milion de lei este nimic şi că nu avem de ce să tăiem aceşti bani. Mai mult, au votat pentru al 13-lea salariu ȋntr-o instituţie ȋn care angajaţii au un venit mediu net de 17.000 de lei. Chiar ei, reprezentanţii sărmanilor, PSD”
Preluare foto: link
Be the first to write a comment.