În România nu există de facto o alianță de guvernare, ci o formă politică fără fond, construită și girată de domnul Klaus Iohannis, la comanda unor cancelarii occidentale, în speță din Franța și Germania. Sau invers, dacă vreți, în funcție de primul partid pe care îl trecem în formulă.

La nivel guvernamental, cele două structuri se urmăresc mai rău decât o fac șacalii atunci când umblă disperați după hrană. Premierul Cîțu îl așteaptă la colț de spital pe Vlad Voiculescu, Năsui de la economie face plângeri penale cu trimitere la predecesorul său penelist. E un circ generalizat. Iar domnul Iohannis nu mai spune nimic, e depășit oricum de situație. I-a venit ordinul în plic, a construit șandrama, de acum e vremea ca românii să se descurce cum pot.

În Timiș, situația este similară cu cea de la București. E un război zilnic, dus în special pe Facebook, între USR-Plus și PNL. Nu există nici măcar un singur subiect asupra cărora primarul Dominic Fritz și președintele CJT Alin Nica să fie de acord. De la decizia privind carantinarea Timișoarei, până la măsurile de limitare a infectărilor, cei doi se contestă reciproc. Direct sau prin intermediari.

Ultima temă: traseul viitoarei autostrăzi care va lega Timișoara de localitate Moravița, unde există un PCTF care asigură legătura cu Serbia. Proiectul a fost lansat în perioada guvernării Ponta, însă a urmat anul tehnocraților, iar premierul de atunci, Dacian Cioloș, a spulberat orice speranță, că vom avea o conexiune rapidă cu Belgradul, de la Timișoara, via Vatin.

Tion (link)

Fix acum patru ani, prim-ministrul de atunci, Sorin Grindeanu, declara la Timișoara că susține proiectul unei autostrăzi cu Serbia: „Saptamana trecuta, am deblocat proiectul autostrazii Timisoara – Pancevo, s-au aprobat indicatorii astfel incat studiul de fezabilitate sa intre pe finantare, iar pe urmatorul exercitiu bugetar vrem sa se intre la executie pentru finantarea acelui tronson”, a spus Grindeanu atunci, potrivit ziare.com (link).


Ieri, subiectul a fost reluat de ministrul transporturilor, useristul Cătălin Drulă, care a postat următorul text pe pagina sa de Facebook:
„S-a incheiat analiza multicriteriala a studiului de fezabilitate pentru Autostrada Timisoara – Moravita (circa 70 de km lungime), iar acum pot incepe investigatiile de teren si proiectarea detaliata.

In cadrul proiectului, au fost cercetate 11 variante de traseu. Toate au fost comparate in cadrul analizei multicriteriale, pe baza unor norme economice si de mediu – 70% a contat criteriul economic si 30%, cel de mediu.
Pe primul loc se afla, la mare distanta de celelalte alternative de traseu, varianta 5 (85 de puncte din 100, in timp ce a doua clasata a avut 54 de puncte).

Varianta 5 propune o ruta care se desprinde din A1 in zona Remetea Mare, continua in paralel cu centura Timisoara Sud pana in zona Giroc, unde va fi realizat un drum de legatura cu aceasta centura. De acolo, traseul merge spre sud, pe ruta Jebel – Opatita – Stamora Germana – Moravita, pana la granita cu Serbia”, a afirmat Drulă.

Imediat a venit reacția vicepreședintelui penelist al Consiliului Județean Timiș, Alexandru Proteasa, care evident tot pe Facebook și-a exprimar dezacordul cu privire la traseul anunțat al autostrăzii:

Traseul autostrazii Timisoara – Belgrad anuntat astazi contravine punctului de vedere exprimat de catre Consiliul Judetean Timis si ignora consultarea unitatilor administrative teritoriale afectate de viitoarele lucrari.

Principalul motiv pentru care acest traseu nu este dorit in teritoriu vizeaza parcurgerea unor zone cu locuinte construite si locuite cu infrastructura noua de retele tehnico-edilitare, varianta propusa aflandu-se la doar 100 metri de intravilanul vechi al localitatii Mosnita NouaDe asemenea, traseul propus de minister pune in pericol finantarea europeana prin programul operational POIM privind construirea a peste 14 km de retea de apa si a peste 9 km de retea de canalizare. in calitate de vicepresedinte al Consiliului Judetean Timis voi relua punctul de vedere institutional deja exprimat, in favoarea cetatenilor, si ma voi adresa Ministerului Transporturilor pentru clarificari.

Proiectul in sine este unul bun si se bucura de sustinerea Consiliului Judetean si a primariilor vizate insa traseul trebuie adaptat realitatii de pe teren, altfel acesta se va bloca. E important sa pornim cu un start corect (nu dupa harti neactualizate de 15 ani de zile) si sa fie luate in considerare punctele de vedere ale comunitatilor locale”, susține Proteasa de la Consiliul Județean Timiș, preluat de Opinia Timișoarei (link).

Dacă luăm aer în piept și distanță de zona politică, o să înțelegem foarte ușor că la modul în care se duce discuția este aproape sigur că actuala guvernare își va epuiza stocul de povești nemuritoare, va părăsi pozițiile cheie în stat, iar noi tot fără legătură rapidă cu Serbia vom rămâne…

Voceatimisului (link)

Preluare foto: link & link