Dominic Fritz acuză DSP că joacă politic

În condițiile în care, la două săptămâni după decizia de carantinare a Timișoarei, rata de infectare în municipiu a crescut, sâmbătă seara Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a intrat în blocaj. Pentru carantinare au fost 20 de voturi,împotrivă 9 și tot 9 abțineri.

Nefiind întrunite două treimi din voturile necesare, carantina a fost ridicată. Interesant este însă ce spune primarul Timișoarei, Dominic Fritz, care a acuzat că deciziile se iau politic și că în CJSU a fost un simulacru. Concret, edilul USR afirmă că două localități periurbane ar fi trebui scoase din carantină din start, cele cu primari PNL, iar celelalte, unde sunt primari de la USR-Plus și PSD să rămână sub restricții. Iată ce a scris Fritz pe pagina sa de Facebook:

Astăzi mi s-a cerut să votez, în același timp, pentru ridicarea carantinei din Moșnița Nouă, unde rata de infectare este de 11,22, cea mai mare din zona carantinată, și să votez pentru continuarea carantinei în Dumbrăvița, cu o rată de 7,42, cea mai mică din zona carantinată. Am cerut explicații pentru această propunere Direcției de Sănătate Publică, dar nu le-am obținut. Deciziile de carantinare trebuie să fie logice ca să aibă credibilitate și ca oamenii să le înțeleagă și să le urmeze. Nu trebuie să existe nicio suspiciune că aceste decizii sunt luate din considerente altele decât strict epidemiologice. Astăzi DSP Timiș a propus continuarea carantinei pentru UATurile cu primari din USR PLUS și PSD, și a propus ridicarea carantinei pentru UATurile cu primari PNL. Sunt absolut uimit de conotația politică a acestor decizii. Chiar documentul Institutului Național de Sănătate Publică, care avizează pozitiv ridicarea pentru Moșnița și Ghiroda, menționează expres că ridicarea carantinei va duce la creșterea ratei de infectare și că, în scurt timp, localitățile vor intra din nou în carantină. Am refuzat să particip la această înscenare. M-am abținut la votul de astăzi pentru că nu puteam legitima o hotărâre ilogică care ne duce la un șir nesfârșit de ieșiri și intrări în carantină în UATuri diferite din jurul Timișoarei. Așa cum am spus mereu, cred că o carantină are rost doar la nivel de zonă metropolitană. Carantina zonală din ultimele două săptămâni a reușit să încetinească ritmul de creștere. De ce să renunțăm la o măsură care producea efect? Sunt îngrijorat cum vom putea reduce rata de infectare în continuare fără măsuri mai restrictive pentru toată zona metropolitană – măsuri pe care le putem lua doar în scenariul carantinei. Eu sunt conștient că poziția mea pentru o continuare a carantinei pentru întreaga zonă metropolitană nu este una populară. Dar uitându-mă ce se întâmplă pe planetă, în țară și în județ, nu văd o altă ieșire responsabilă”, a scris Fritz”, potrivit Pressalert.ro

Citeste mai multe AICI

preluare foto: link