După două săptămâni de carantină, Timișoara scapă de această măsură. Decizia a fost luată, aseară, de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș.

Potrivit Prefecturii Timiș, în timpul ședinței s-a propus prelungirea carantinei pentru o perioadă de șapte zile pentru Timișoara, Dumbrăvița și Giroc. Însă propunerea nu a fost aprobată, pentru că nu s-au adunat voturile necesare. În total, au existat 20 de voturi pentru, 9 abțineri și 9 voturi împotrivă.

În ceea ce privește comunele Moșnița Nouă și Ghiroda, DSP Timiș a considerat că nu se mai impune prelungirea carantinei.

Imediat după această decizie, au început să apară și primele reacții. Astfel, Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a precizat, pe Facebook, că a decis să se abțină la vot.

Astăzi mi s-a cerut să votez, în același timp, pentru ridicarea carantinei din Moșnița Nouă, unde rata de infectare este de 11,22, cea mai mare din zona carantinată, și să votez pentru continuarea carantinei în Dumbrăvița, cu o rată de 7,42, cea mai mică din zona carantinată. Am cerut explicații pentru această propunere Direcției de Sănătate Publică, dar nu le-am obținut. Astăzi DSP Timiș a propus continuarea carantinei pentru UAT-urile cu primari din USR PLUS și PSD, și a propus ridicarea carantinei pentru UAT-urile cu primari PNL. Sunt absolut uimit de conotația politică a acestor decizii. Am refuzat să particip la această înscenare. M-am abținut la votul de astăzi pentru că nu puteam legitima o hotărâre ilogică care ne duce la un șir nesfârșit de ieșiri și intrări în carantină în UAT-uri diferite din jurul Timișoarei„, a explicat Dominic Fritz.

Pe de altă parte, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, a salutat această decizie.

În această seară, în CJSU Timiș a fost eliminată măsura nedreaptă a punerii în carantină a Timișoarei și a zonei periurbane. Deși am luat poziție fermă împotriva carantinei formale și inutile, și acum, și în urmă cu 2 săptămâni, acesta nu este un moment de bucurie. Simt tristețe și multă părere de rău pentru stresul pus pe copii și părinți, pentru pierderile financiare înregistrate în aceste două săptămâni, atâta chin fără absolut niciun rezultat, rata de infectare fiind în creștere. (…) Pe lângă apelul către voi, cetățenii, fac apel și către Primăria Timișoara și Prefectură, să prezinte un plan coerent și inteligent de măsuri împotriva Covid-19„, a declarat Alin Nica.

De asemenea, Zoltan Nemeth, prefectul de Timiș, a explicat, tot pe Facebook, că a votat pentru prelungirea carantinei în cele trei localități, „având în vedere incidența și propunerile efectuate de Direcția de Sănătate Publică, cât și situația faptică din spitale, deoarece considerentele instituirii măsurii de carantinare de acum 2 săptămâni nu s-au schimbat„.