Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, este foc și pară de supărat după ce Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a decis, aseară, prelungirea carantinei în Timișoara și localitățile limitrofe pentru încă trei zile.

Șeful CJ Timiș a susținut, astăzi, o declarație de presă la sediul instituției, în timpul căreia a criticat decizia venită de la București, care este opusă hotărârii luată de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș, sâmbătă seara.

„Această carantină a fost prelungită în mod abuziv de către Raed Arafat, aș spune eu, pentru că nu am văzut temeiul juridic care-i permite acest lucru. Reprezintă pentru noi, timișorenii și timișenii, o palmă peste obraz, un abuz fără precedent și o bătaie de joc la adresa noastră. Această carantină formală nu și-a arătat efectele și noi știam din capul locului că așa va fi. Măcar să fi făcut carantina așa cum scrie la carte și să se fi văzut efectele în plan medical. În schimb, aceste două săptămâni au chinuit peste 400.000 de oameni în mod nejustificat și inutil. Aceste două săptămâni au chinuit zeci, sute și mii de firme care fie și-au închis activitatea, fie au avut probleme în activitatea lor curentă. De asemenea, presiunea pe spitale și pe ATI nu s-a redus, ci a crescut. Acest lucru s-a întâmplat pentru că autoritățile au fost autiste la propunerile pe care eu le-am făcut încă de acum două săptămâni și jumătate de rezolvate a acestei crize„, a explicat Alin Nica.

De asemenea, președintele CJ Timiș a propus trei direcții de acțiune prin care carantina Timișoarei și a localităților limitrofe să nu mai fie impusă. Astfel, Alin Nica a susținut că este nevoie de intensificarea campaniei de vaccinare și a dat exemplul Spitalului Județean Timișoara, unde au fost create opt fluxuri de vaccinare non-stop. „Putem extinde acest model și la alte centre de vaccinare„, a precizat șeful CJ Timiș. Totodată, Alin Nica a propus implicarea medicilor de familie în procesul de vaccinare, înființarea unui centru drive-thru, dar și creșterea cu 50% a dozelor de vaccinare alocate județului Timiș.

A doua direcție de acțiune propusă de președintele Consiliului Județean Timiș se referă la forțele de ordine, care nu ar mai trebui să fie „chinuite” la intrările din oraș pentru a verifica hârtii, ci mutate pe străzi, în zone aglomerate, unde nu se respectă legea.

Iar cea de-a treia direcție de acțiune implică suplimentarea numărului de paturi ATI, printre care și reoperaționalizarea unității mobile ATI din curtea Spitalului Municipal Timișoara, care va aduce un plus de opt, zece paturi ATI.

Totodată, Marilen Pirtea, deputat PNL de Timiș, a intervenit pentru a propune mai multe măsuri economice și soluții pentru afacerile afectate de pandemia de coronavirus: ajustarea TVA-ului pentru industria alimentară cu livrare de la 9 la 5% sau scutirea de la plata impozitelor pentru afacerile direct afectate de carantină.

Toate aceste soluții au fost trimise, în această dimineață, Ministerului Sănătății, iar Alin Nica a solicitat implementarea lor de urgență.