Un proiect-pilot, în premieră națională, va fi demarat la Timișoara, în zilele următoare. Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a anunțat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că 50 de medici de familie vor fi implicați în campania de vaccinare împotriva noului coronavirus. Edilul-șef susține că a avut o discuție cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, pe această temă, care a fost de acord cu inițierea proiectului-pilot la Timișoara.

Implicarea medicilor de familie în campania de vaccinare este o idee despre care a vorbit, în ultimele zile, și Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Ideea este foarte simplă: vrem să accelerăm viteza de vaccinare și prin vaccinare la cabinetele proprii ale medicilor de familie din zona metropolitană, în jurul Timișoarei. Sâmbătă am transmis un apel, împreună cu ministrul Sănătății și cu doctorii Mihai Iacob și Elisabeta Spătaru, către medicii de familie din Timișoara să se înscrie în acest proiect-pilot. Le mulțumesc celor 50 de medici care s-au înscris până astăzi în proiectul nostru. Astăzi vom trimite aceste cereri de înscriere la București, la Ministerul Sănătății, ca să fie operate în platforma națională de vaccinare. Proiectul-pilot arată în felul următor: fiecare medic înscris va putea primi 100 de doze de vaccin și consumabile aferente. Va primi și 100 de teste antigen, rapide, ca bonus pentru cabinetul lui. Asta înseamnă că vom putea aplica încă 5.000 de vaccinuri pentru timișoreni și cei care locuiesc în zona metropolitană”, a explicat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei a detaliat că vorbim despre un proiect-pilot în condițiile în care, momentan, nu există un cadru de finanțare foarte clar pentru vaccinarea prin medicii de familie.

Noi am găsit o soluție hibridă, cu sprijinul mediului de afaceri. Medicii de familie vor primi 30 lei/pacient de la Ministerul Sănătății, iar suplimentar, Asociația Timiș de Medicină de Familie va suporta 40 lei în plus per pacient. Acești bani sunt obținuți printr-un contract de sponsorizare cu lanțul de magazine Profi. Speranța este că după ce reușim noi în Timișoara să arătăm că medicii de familie au un rol important de jucat în această campanie de vaccinare, atunci modelul va fi preluat și la nivel național„, a adăugat Dominic Fritz.

Potrivit primarului Timișoarei, cei 50 de medici de familie care s-au înscris în acest proiect-pilot vor putea să-și vaccineze pacienții împotriva noului coronavirus în câteva zile.

Medicii de familie care participă în proiectul-pilot îi vor informa pe pacienți de posibilitatea de a participa la acest proiect și de a fi vaccinați prin ei, și nu printr-un centru de vaccinare. Este o posibilitate suplimentară”, a explicat Dominic Fritz.