Primăria Timișoara face un pas important în ceea ce privește transparentizarea modului în care sunt cheltuiți banii orașului. Astfel, ieri a fost lansată pagina transparenta.primariatm.ro, care poate fi accesată de către orice persoană curioasă să afle pe ce se duc banii municipalității.

Suntem într-un proces etapizat prin care vrem să transparentizăm din ce în ce mai mult ce se întâmplă în Primăria Timișoara și în societățile din subordine. Pe pagina transparenta.primariatm.ro. vom publica etapizat toate informațiile despre cum sunt cheltuiți banii orașului. Puteți lunar să aflați ce facturi s-au plătit din partea Primăriei Timișoara sau a instituțiile din subordine. Puteți, de exemplu, să aflați exact la școala copilului dvs. ce plăți s-au făcut în luna respectivă. Puteți vedea cât a costat o lucrare într-un cartier și vom extinde acest proiect din ce în ce mai mult. Momentan, găsiți acolo toate plățile efectuate în luna februarie și sperăm că prin acest demers creștem nu doar accesul la informația publică, ci și îi stimulăm pe toți cei care cheltuiesc bani publici să o facă astfel încât să nu trebuiască să ne fie rușine atunci când lumea știe pe ce cheltuim banii publici„, a explicat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei a precizat că își dorește ca în viitor pe această pagină să fie publicate și cheltuielile făcute de societățile comerciale din subordinea municipalității.

Vrem să publicăm și cheltuielile realizate de societățile din subordinea primăriei, însă acestea pot fi făcute doar în urma unei hotărâri date de consiliile de administrație (CA) sau adunările generale ale acționarilor (AGA) respectivelor societăți. Cer public CA-urilor acestor societăți să adopte hotărârile necesare pentru ca aceste cheltuieli să fie adăugate. În cazul unui refuz, le vom lua noi, prin hotărâri ale AGA. Transparența radicală stopează risipa din banul public, combate corupția sistemică și pune degetul pe rană acolo unde nu se lucrează cu profesionalism și unde nu sunt slujite interesele cetățenilor. Transparența radicală e baza bunei guvernări, de aici pornim, pe asta construim„, a declarat Dominic Fritz.