Proiectul de buget pe anul 2021 al Primăriei Timișoara a fost întocmit, acesta fiind prezentat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, de către Dominic Fritz. Potrivit edilului-șef, valoarea totală a acestui buget este de 1,4 miliarde de lei, la fel ca în anul 2019, iar proiectul a fost inspirat de „energia timișorenilor”. Proiectul de buget urmează să fie postat pe site-ul municipalității, în cursul zilei de astăzi, iar după ce va sta timp de 30 de zile în dezbatere publică, va fi supus votului Consiliului Local Timișoara.
Din suma totală de 1,4 miliarde de lei, aproape 60% din bani merg pentru bugetul de funcționare, iar restul au fost alocați pentru bugetul de dezvoltare.
În ceea ce privește bugetul de dezvoltare, Dominic Fritz a anunțat că investițiile pentru care au fost deja semnate contractele vor fi continuate, dar și că vor fi începute proiecte strategice, iar în acest an vor fi puse bazele acestora, astfel că au fost alocați bani pentru documentații. „Trebuie să accesăm fonduri europene. Prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) vor fi disponibile 30 miliarde euro care trebuie absorbite până în 2026, iar până la sfârșitul anului viitor trebuie 70% din suma totală a proiectelor contractate, semnat contractul. De aceea veți vedea în bugetul nostru multe documentații, strategii, studii, pentru că acestea ne trebuie ca să putem la anul să absorbim aceste sume mari”, a explicat Dominic Fritz.
Edilul-șef a declarat că noile proiecte de investiții sunt gândite în jurul unor idei principale pentru dezvoltarea Timișoarei. Prima dintre acestea este digitalizarea și smart city, proiectele fiind structurate pe două paliere: transformarea digitală a Primăriei Timișoara și a serviciilor către cetățean, principalul proiect fiind realizarea unui ghișeu unic, și transformarea orașului în oraș inteligent. Pe partea de smart city, reprezentanții municipalității și-au propus să atragă 200 de milioane de euro, bani europeni, în viitor, pentru proiecte precum: extinderea iluminatului public, eficientizarea consumului de energie sau un sistem de senzori prin care să fie gestionată siguranța în trafic, și nu numai.
Dominic Fritz are și o viziune cu privire la modul în care să arate cartierele și spațiile publice ale Timișoarei. Astfel, edilul-șef a anunțat că pentru anumite cartiere, Planurile Urbanistice Zonale nu vor mai fi realizate de investitori, ci chiar de municipalitate, pentru a se evita haosul urbanistic. De asemenea, în mai multe cartiere primăria va avea o „intervenție de regenerare urbană„, printre care și Complexul Studențesc, care ar urma să fie transformat într-un cartier „viu, curat și verde„.
Pe partea de mobilitate, primarul Timișoarei a anunțat că a fost gândit un proiect-pilot prin care va fi realizată o bandă dedicată pentru mijloacele de transport în comun din zona Cetate și până la Stadion și înapoi. De asemenea, urmează să fie realizat și un studiu de optimizare a rețelei de transport în comun. De asemenea, municipalitatea intenționează să depună proiecte pentru a primi finanțare europeană pentru achiziția de mijloace de transport în comun noi. Totodată, prioritatea primăriei este și completarea inelului II est de circulație, prin realizarea podului peste Bega la ISHO și amenajarea intersecției dintre Badea Cârțan și Take Ionescu.
Dominic Fritz a vorbit și despre „Timișoara verde„, anunțând că se dorește creșterea spațiului verde. Printre cele mai importante proiecte se numără cel de transformare al Pădurii Verzi într-o pădure-parc. Totodată, se va începe elaborarea unui master plan pentru „Timișoara verde-albastră„, care se referă la realizarea unei rețele din canalele de desecare și cursurile de apă existente.
În ceea ce privește educația, administrația Fritz intenționează să construiască trei creșe noi în Lipovei, Ciarda Roșie și Bogdăneștilor, iar dacă va primi finanțare prin PNRR, va realiza încă patru creșe pe Alexandrescu, în Bucovina, în Blașcovici și în Ghiroda Nouă. Totodată, Primăria Timișoara vrea și să realizeze patru campusuri școlare, la Colegiul Național Bănățean, la Liceul Grigore Moisil, la Liceul de Arte Plastice și la Colegiul Economic F.S. Nitti.
La capitolul sănătate, Dominic Fritz a anunțat că se dorește construirea unei clădiri în care să funcționeze toate secțiile Spitalului Municipal Timișoara, finalizarea lucrărilor la noul corp al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu„, dar și realizarea noii maternități a spitalului municipal, pentru care a fost semnată autorizația de construire în această săptămână.
În ceea ce privește cultura, Primăria Timișoara vrea să reabiliteze Primăria Veche, aflată în Piața Libertății, și să o transforme într-un muzeu al orașului, „Muzeul Cetății„. De asemenea, nu se renunță la ideea realizării Centrului Cultural Mărășești. De asemenea, edilul-șef a anunțat că se lucrează la un traseu al Revoluției, care ar trebui să fie finalizat până în anul 2023, când Timișoara va deține titlul de Capitală Culturală Europeană.
La capitolul sport, Fritz a anunțat că va fi construit complexul sportiv din zona Lipovei, va fi reabilitat stadionul de rugby, dar și că se dorește realizarea unui parc sportiv pe malurile Begăi, intitulat „Uszoda renaște„, în care va fi amenajat și skatepark-ul mult promis și de fostul primar Robu.
Totodată, Primăria Timișoara vrea să realizeze trei parcări, cel mai probabil supraetajate, în zona Spitalului de Copii „Louis Țurcanu„, în zona Oituz și în zona stadionului, pe str. Arieș, unde se află parcarea unde se organizează piața volantă.
Be the first to write a comment.