Un studiu interesant care a analizat atitudinile și comportamentele privind transportul în capitala Banatului a fost realizat recent de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest și University College London, rezultatele acestuia fiind prezentate, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă online organizată la sediul Primăriei Timișoara. Scopul demersului este aplicarea științelor comportamentale pentru reducerea utilizării mașinilor personale în Timișoara.
„Respondenții (1.190 de participanți/respondenți) au fost întrebați, de exemplu, ce anume i-ar motiva să folosească mai mult transportul public. Principalii factori, la mică diferență unul față de altul, au fost cursele mai frecvente, creșterea vitezei și creșterea gradului de curățenie al vehiculelor. Sunt constatări care sugerează totodată o diferență între percepția celor care nu folosesc de fapt transportul public și experiența utilizatorilor principali„, a informat ADR Vest.
Constantin Rezlescu, profesor doctor la Universitatea College din Londra, în cadrul Departamentului de Psihologie Experimentală, a explicat care sunt principalele rezultate ale studiului.
„Șoferii timișoreni și timișorenii în general sunt foarte mândri de orașul lor. O treime dintre șoferi ar lăsa mașina acasă dacă ar avea alternative. Percepția este că deplasarea cu mașina este confortabilă, dar neeconomică și, surprinzător, șoferii par să realizeze că mașina nu este cel mai rapid mijloc de transport pe distanțe scurte și medii. Deci, sunt deschiși la alternative. În ceea ce privește transportul public, este perceput ca murdar, neconfortabil, încet, cu frecvență redusă, dar cei care-l folosesc par să aibă o părere mult mai bună, lipsa curățeniei, viteza sunt principalele impedimente. Bicicleta este percepută ca fiind cea mai rapidă. Foarte mulți timișoreni au acces la biciclete, așteaptă doar să le folosească mai des, principalele impedimente sunt lipsa infrastructurii, siguranței, și a pistelor corespunzătoare„, a detaliat Constanti Rezlescu.
De asemenea, în cadrul studiului au fost identificate mai multe zone în jurul cărora pot fi concepute intervenții pentru schimbarea comportamentelor. Printre acestea se numără mândria locală – mândria de a fi timișorean, previzibilitatea și viteza transportului, siguranța (sau lipsa siguranței) deplasărilor cu bicicleta, costul (financiar și nefinanciar) ridicat al mijloacelor de transport personale. Pentru fiecare dintre aceste elemente au fost concepute și testate mai multe intervenții comportamentale care ar putea conduce la reducerea utilizării autoturismului personal.
Be the first to write a comment.