Se dă startul unuia dintre cele mai importante proiecte de infrastructură culturală ale Timișoarei. Astăzi, 7 aprilie, în prezența primarului Dominic Fritz, a avut loc lansarea proiectului prin care turnul de apă din cartierul Iosefin va fi transformat în centru cultural. Acest lucru va fi posibil în cadrul unui proiect finanțat din fonduri norvegiene, prin Programului Ro-Cultura, implementat de Primăria Timișoara și de Asociația Prin Banat, ca partener.

Mă bucur foarte mult că acest proiect va fi gata fix când vom fi capitală culturală a Europei, în 2023. Acum așteptăm proiectul tehnic, apoi vom da drumul la licitația de execuție. Probabil în toamnă vom putea să începem cu execuția și atunci la sfârșitul anului viitor ne așteptăm că vom putea să deschidem acest turn“, a declarat Dominic Fritz.

Proiectul propune realizarea mai multor intervenții, la finalul cărora turiștii vor putea admira orașul de la o înălțime de aproape 50 de metri.

Va fi dărâmat acest zid, va fi realizată o rampă care va înconjura turnul. Pe acest traseu de rampă va fi un spațiu expozițional exterior, unde se va putea expune și vor putea avea loc evenimente culturale în aer liber. De asemenea, va fi construit și un mic corp administrativ. Apoi rampa ajunge la nivelul de intrare, aici vor fi realizate niște gradene. Din punct de vedere structural, turnul este într-o condiție foarte bună, vor fi realizate lucrări de reabilitare din punct de vedere al finisajelor. Cea mai mare modificare este introducerea unui lift în interior, care să ne ducă la cele trei nivele. Primele două nivele sunt în rezervor, acolo va fi un spațiu expozițional, un foaier, și sus va fi un mic spațiu de belvedere, unde va fi instalată și o lunetă telescopică și se va putea vedea Timișoara la 360 de grade. Cafeneaua va fi amplasată la parter“, a explicat Roxana Canceal, de la Direcția de Dezvoltare a Primăriei Timișoara.

După ce turnul de apă din cartierul Iosefin va fi restaurat, vor interveni cei de la Asociația Prin Banat, care vor organiza o serie de activități cu scop educativ și de informare.

Dintre acestea pot fi enumerate tururi și vizite de șantier pentru studenții de la facultățile de profil, pentru a observa procedurile și tehnicile din cadrul procesului de restaurare. Va fi realizat și un eveniment de proiecții 3D pe monumentul istoric, în vederea familiarizării publicului cu proiectul. Vor fi realizate sesiuni de cercetare care se vor concretiza într-o expoziție permanentă dedicată monumentului, în expoziții temporare și se va realiza un model tridimensional dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere. De asemenea, se dorește promovarea și susținerea comunității locale de artiști, prin organizarea unei serii de activități artistice-culturale și de recreere, printre care: teatru, muzică, film, simpozioane, expoziții, dar și numeroase ateliere dedicate tuturor categoriilor de vârstă. Ca mecanism contemporan de activare a spațiilor alternative, va fi amenajat un spațiu de tip muzeal dedicat cafelei și o mini-cafenea tematică“, au informat reprezentanții Primăriei Timișoara.

Capacitatea maximă a turnului de apă este de 70 de persoane. Valoarea totală a proiectului este de aproape 11 milioane de lei.