Bugetul județului Timiș pe anul 2021 a fost aprobat, astăzi, în timpul ședinței Consiliului Județean Timiș. În acest an, bugetul de investiții și cheltuieli al județului nostru este de aproape 670 de milioane de lei. Potrivit șefului CJ Timiș, Alin Nica, din banii din buget, 50 de milioane de lei merg pentru sprijinirea educației, 138 milioane lei au fost alocați pentru infrastructură și drumuri județene, 44 de milioane de lei pentru cultură, 160 milioane lei pentru asistență socială, iar 24 milioane lei pentru sănătate.

Pe de altă parte, consilierii județeni PSD s-au abținut, astăzi, de la votul bugetului pe acest an, explicând ulterior, prin intermediul unui comunicat de presă, că nu au fost consultați de către noua conducere a CJ Timiș în vederea construirii lui, dar și că nu au fost de acord cu algoritmul ”împărțelii” coaliției. ”Pe lângă faptul că nu au fost consultați, consilierilor județeni PSD nu le-a fost aprobat niciunul din amendamentele propuse pe motiv că… domnul președinte Alin Nica a dat ”tonul” votului și a menționat la fiecare amendament că nu i se pare potrivit. De fapt, nepotrivirea venea din cauza provenienței amendamentului: PSD”, au explicat reprezentanții PSD Timiș.

După ședința în care bugetul județului Timiș a fost aprobat, Alin Nica a organizat o conferință de presă pentru a oferi mai multe detalii legate de modul în care vor fi cheltuiți banii, dar și pentru a anunța că, în premieră, a fost introdus bugetul participativ. De altfel, regulamentul pentru bugetul participativ a fost aprobat, astăzi, în plenul CJ Timiș.

O noutate în premieră a acestui buget este reprezentată de introducerea a bugetului participativ. Bugetul participativ presupune implicarea directă, nemijlocită a cetățenilor în luarea deciziilor privind dezvoltarea comunității. Astfel, punem la bătaie un milion de lei din bugetul anual, locuitorii propunând proiecte pe care ulterior CJ Timiș le va finanța în acest an pentru a îmbunătăți calitatea vieții. De aceea doresc pe această cale să adresez un apel mediului educațional, cultural sau ONG-urilor, tuturor timișorenilor, timișenilor pentru a veni către CJ Timiș cu proiecte clare care aduc plus-valoare comunității noastre”, a explicat Alin Nica.

În ceea ce privește proiectele majore pe care CJ Timiș le va avea în vedere în 2021, acestea cuprind zone largi de activitate.

Anul acesta vom începe reabilitarea Castelului Mocioni de la Foeni. Avem cele trei drumuri județene pe care le vom lărgi la patru benzi: drumul județean Timișoara – Dumbrăvița – Giarmata și până la Autostrada A11, să finalizăm extinderea la patru benzi între Timișoara și Moșnița Nouă, precum și cea între centură și aeroport. Avem reabilitarea infrastructurii navigabile pe canalul Bega, proiectul cu pista de biciclete și lucrările care se realizează pe canal pentru a fi navigabil până în Serbia. Este un proiect împreună cu parteneri din republica vecină și pe care dorim să-l dăm în folosință chiar de anul acesta. De asemenea, reabilitarea Liceului Teoretic Special ”Iris”, maternitatea la spitalul județean, care va intra în execuție anul acesta, casele de tip familial la Găvojdia, Periam, Lugoj, care iarăși vor intra în execuție anul acesta. Centrul de Recuperare pentru Copii cu Dizabilități ”Speranța”, proiect pentru care am obținut de la Guvern nouă milioane lei. Începerea lucrărilor la reabilitarea clădirii Bibliotecii Județene Timiș din Piața Libertății, un proiect esențial pentru Capitala Europeană a Culturii în 2023. Bazinul de înot din Jimbolia, pentru care am primit iarăși nouă milioane lei de la bugetul de stat și Centrul de Legume – Fructe de la Tomnatic, care va intra în execuție chiar anul acesta. Sunt doar câteva din zecile de proiecte pe care noi le avem pe lista de investiții publice pe 2021”, a detaliat Alin Nica.