Casa Muhle, care a aparținut familiei de florari Muhle, datorită cărora Timișoara a fost denumită “orașul florilor”, are acoperișul aproape finalizat.

Vă reamintim că acest imobil, monument istoric, aflat aproape de centrul Timișoarei, pe str. Mihai Viteazul la intersecția cu B-dul Victor Babeș, este în proprietatea unei familii de etnie romă. În anul 2012, proprietarul a vrut să o demoleze, motiv pentru care timișorenii au protestat în fața imobilului. Patru ani mai târziu, printr-o sentință dată de Curtea de Apel Timișoara, acesta a fost obligat să aducă imobilul la starea inițială. Se pare că abia în iarna anului trecut au început să se facă primii pași, iar acum, în sfârșit, clădirea are acoperiș.

Șantierul de la Casa Muhle a fost vizitat, în această săptămână, și de către Cosmin Tabără, viceprimarul PNL al Timișoarei.

Săptămâna aceasta, împreună cu colegi de la Patrimoniu și Urbanism și cu directorul Mihai Boncea, am verificat stadiul lucrărilor la casa Muhle, dacă se respectă proiectul din autorizație și modul de îndeplinire a obligațiilor asumate. Chiar dacă există unele întârzieri, am constatat că lucrările evoluează, acoperișul fiind realizat în proporție de aproximativ 95%. Se lucrează la reabilitarea fațadei clădirii, dar pe interior încă nu se execută lucrări majore. Cu toate că se respectă proiectul, îmi exprim regretul că un astfel de imobil, construit între anii 1866-1868, reprezentativ pentru istoria Timișoarei, nu se regăsește în proprietatea orașului, și să fi putut exista aici o casă memorială dedicată familiei Muhle. Respectând deciziile instanțelor de judecată, nu ne rămâne decât să supraveghem ca imobilul să revină într-un timp cât mai scurt la starea inițială“, a declarat Cosmin Tabără.

Casa Muhle a fost construită în secolul al XIX-lea, în jurul anilor 1866 – 1868. În 1878, vila împreună cu terenurile din jur au fost cumpărate de florarul Wilhelm Muhle. Casa era înconjurată de o imensă grădină de flori, fiind consideră una dintre cele mai frumoase proprietăți din Timișoara.

Este un imobil impresionant prin istoria sa, prin identitatea foștilor proprietari. Este superb până și alunul secular din grădina casei, unul rar, turcesc. Păcat că lipsește grădina de trandafiri… Suntem datori să readucem la viață tot ceea ce a însemnat tradiția și istoria orașului nostru, să ne protejăm patrimoniul. Ceea ce s-a întâmplat cu acest imobil nu trebuie să se mai repete niciodată“, a mai precizat viceprimarul Timișoarei.