Șase deputați USR-PLUS și unul de la UDMR au fost penalizați de Camera Deputaților din cauza absențelor nemotivate. Printre aceștia se numără și deputatul USR-PLUS de Timiș Daniel-Liviu Toda. În cazul celor șapte parlamentari, biroul permanent al Camerei Deputaților a decis, ieri, reținerea a 1% din indemnizația brută, pe motiv că au lipsit la lucrările parlamentare în lunile ianuarie și februarie.

Pe de altă parte, Daniel Toda a ținut să-și exprime punctul de vedere cu privire la acest subiect, printr-o postare realizată pe pagina sa de Facebook. Astfel, parlamentarul USR-PLUS de Timiș își recunoaște doar pe jumătate greșeala și invocă tot felul de motive pentru a justifica absența sa.

În ultima vreme mă văd nevoit doar să dezmint știri false ori situații în care atitudinea corectă trebuie justificată.​ Este adevărat că Biroul permanent al Camerei Deputaților a dispus reducerea cu 1% a indemnizației lunare fiindcă în zilele de joi nu am semnat listele de prezență în cadrul ședințelor Comisiei de Învățământ, Știință, Tineret și Sport, zi care era dedicată “studiului individual”. De ce nu mi-am pus semnătura pe niște liste care confirmau prezența mea fizică în Palatul Parlamentului? Explicația este simplă: nu mi se pare firesc să semnez ceva doar pentru că așa e cutuma și regulamentul unei Comisii. Este adevărat că studiul individual al proiectelor de legi l-am făcut, însă nu cu prezența fizică în spațiile Comisiei. Și, în consecință, nu mi se pare firesc să certific o stare de fapt – prezența mea fizică în București – indiferent de consecințe, chiar dacă scopul pentru care acea ședință era fixată, adică “studiul individual”, a fost realizat!​ Ce ați spune voi să aflați că încasez întreaga indemnizație care implică prezența mea fizică în fiecare joi la București, când eu vă informez mereu despre activitățile desfășurate săptămânal, iar ziua de joi este dedicată activității în teritoriu, adică audiențelor și ședințelor cu membrii biroului parlamentar, analiza activității noastre și a actelor normative aflate în dezbatere săptămâna următoare?„, a scris Daniel Toda, pe rețeaua de socializare.

De asemenea, parlamentarul USR-PLUS de Timiș a mai precizat că își asumă acțiunile și că în mod sigur a realizat „studiul individual”, chiar dacă nu a fost prezent la lucrările parlamentare din ziua de joi.

Îmi asum actele mele și voi refuza să acționez altfel decât onest și în respectul mandatului pe care mi l-ați conferit. Dacă mă veți întâlni la biroul parlamentar joia aceasta, joia viitoare și altele de acum înainte să nu vă mai întrebați de ce am mai pierdut vreun procent din indemnizație sau de ce îmi veți vedea fotografia în diferite publicații. Cât privește „studiul individual”, puteți fi siguri că îl realizez și cred că dovada cea mai bună este că mi-am asumat să pierd o sumă de bani și să mă trezesc în atenția mass-media fiindcă sunt consecvent în onestitate.​ Aveam în minte să vă împărtășesc alte idei astăzi seară, însă trebuia să vă ofer această explicație. Mâine sper să fie o zi mai bună pentru a discuta proiecte și nu a oferi justificări pentru normalitate și corectitudine„, a conchis Daniel Toda.

Daniel Toda face parte din PLUS și se află la primul mandat de deputat. Acesta s-a regăsit pe locul doi pe listele USR-PLUS, după Cătălin Drulă.