Primăria Timișoara îi invită pe cetățeni să participe la o dezbatere publică pe marginea unui regulament propus, prin care va interzisă hrănirea porumbeilor.

Astfel, reprezentanții municipalității informează că dezbaterea va avea loc luni, 26 aprilie, începând cu ora 17.00, urmând a fi dezbătute două proiecte de hotărâre. Unul se referă la „completarea și modificarea Hotărârii Consiliului Local nr.371/2007 privind constatarea și sancționarea contravențiilor pe teritoriul Municipiului Timișoara”, iar celălalt la „adoptarea Regulamentului privind deținerea animalelor de companie și accesul persoanelor însoțite de animale de companie în Municipiul Timișoara„.

Dezbaterea se va desfășura prin platforma online Zoom.

Pentru transmiterea propunerilor, sugestiilor sau opiniilor cu privire la proiectele de hotărâre supuse dezbaterii, cetățenii interesați se pot adresa în scris Direcţiei Secretariat General – Serviciul Administraţie Locală, sau în format electronic, la adresa: camelia.crisan@primariatm.ro, până la data de 23.04.2021, ora 12.00. Persoanele care doresc să participe și online la dezbatere, vor anunța până cel târziu la data de 23.04.2021, ora 12.00, intenția de participare și totodată, vor transmite opiniile pe care urmează să le pună în discuție, la adresa de e-mail de mai sus, unde vor preciza: numele, numărul de telefon, adresa de e-mail pentru trimiterea invitației online prin care vor accesa întâlnirea de pe platforma online„, a informat Primăria Timișoara.

Prin noul regulament privind deținerea animalelor de companie se dorește, printre altele, ca pisicile și câinii să aibă acces în mijloacele de transport în comun, iar pentru deținerea unui animal de companie la bloc să nu mai fie nevoie de acordul vecinilor. De asemenea, se intenționează amendarea celor care hrănesc porumbei în Timișoara.

În privința porumbeilor, nimeni nu va sancționa un copilaș care hrănește cu o mână de grăunțe niște porumbei, și niciun părinte nu va fi amendat. Nu este o invenție a noastră, se întâmplă în multe locuri ale Europei sau ale României: Oradea, Ungaria, Paris, Veneția, Londra, Viena, Helsinki. Nimeni nu le dorește răul porumbeilor, sunt păsări care trăiesc în mod convențional pe lângă casele noastre. Dacă noi vom înceta să-i hrănim, nu vor muri de foame. În mod categoric, ei își vor găsi resursele necesare. Ne dorim să nu fie hrăniți de populație. Ceea ce le oferim noi de multe ori nu este de acord cu cerințele lor nutritive. Să hrănești porumbeii înseamnă să-i scoți din comportamentul lor. Noi hrănim foarte mult porumbeii, ei nu mănâncă tot și resturile care rămân atrag șoareci, șobolani. Porumbeii sunt purtători și de diverse boli, unele transmisibile la om. Porumbeii alungă celelalte păsări din habitatul lor natural, distrug cuiburile păsărilor. Vor exista sancțiuni pentru cei care vor hrăni porumbeii„, a explicat Răzvan Stana, consilier local USR-PLUS, în cadrul unei conferințe de presă.

Foto: Facebook Răzvan Vitionescu