În maniera deja consacrată, președintele Klaus Iohannis a ieșit la rampă pentru a vorbi despre tensiunile de la granița ruso-ucraineană după zile întregi de tensiuni. În vreme ce toate cancelariile europene și nu numai s-au agitat pe subiect, România nu a avut nicio reacție până astăzi. Iată ce a afirmat Iohannis, potrivit Digi 24 (link):

Situația este îngrijorătoare. Au apărut tensiuni în regiunea Mării Negre, cu accent special pe zona de graniță de Est a Ucrainei. Noi urmărim cu foarte mare atenție aceste lucruri, deci să nu-și imagineze cineva că noi stăm și așteptăm informații de la alții. Nu, noi dăm informații altora, fiindcă avem servicii foarte performante pe această zonă  (…). Vreau să îi asigur pe români că noi suntem pe fază. (…)Voi convoca pe săptămâna viitoare o ședință a CSAT dedicată special acestei zone de tensiune din Marea Neagră și acumulării de trupe pe granița de est a Ucrainei”, a anunțat Iohannis, potrivit Digi 24.ro.

Doar că…la fel ca în alte ocazii, domnul președinte al României a ratat momentul, iar convocarea CSAT abia săptămâna viitoare este un demers cel puțin ridicol. Rusia tocmai a anunțat că își va retrage trupele masate la granița cu Ucraina începând de astăzi.

“Trupele și-au demonstrat abilitatea de a asigura o apărare de încredere a țării. Așadar am decis să închei inspectarea activităților din districtele militare din sud și vest” din vecinătatea Ucrainei, a declarat ministrul rus al apărării Serghei Șoigu într-un comunicat de presă, preluat de Hotnews.ro (link). Demnitarul rus a mai precizat că trupele se vor retrage treptat până la 1 Mai.

Iată că rușii nu au mai așteptat să convoace domnul Klaus Iohannis CSAT…

Preluare foto: capital.ro