Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara desfășoară un proiect inedit. Potrivit reprezentanților unității medicale, noul coronavirus va putea fi depistat cu ajutorul câinilor special dresați. Asta după ce spitalul timișorean, împreună cu Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu au pus bazele unui proiect de cercetare pilot în România ce presupune dresarea unor câini pentru depistarea infecției cu noul coronavirus.

Primii pași au fost deja făcuți în luna septembrie a anului trecut la centrul chinologic de la Sibiu. Astfel, au fost selectate cinci exemplare din rasa Ciobănesc German și unul din rasa Ciobănesc Belgian Malinois, cu vârstele cuprinse între șapte și nouă luni. În luna ianuarie a acestui an a început antrenamentul cu primele probe SARS CoV-2 recoltate de la pacienți infectați cu noul coronavirus.

Faza întâi a presupus selecția polițiștilor conducători de câini, a specialiștilor din cadrul centrului chinologic, care urmau să participe la acest proiect, selecția exemplarelor canine care urmau să își desfășoare activitatea în cadrul proiectului și amenajarea laboratorului de pregătire a exemplarelor canine de detectare a persoanelor infectate cu SARS CoV 2. A doua fază a fost dresajul propriu-zis. Faza următoare este de avizare, iar ultima este cea de operaționalizare a acestui proiect, care presupune desfășurarea de activități în Aeroportul Sibiu pentru depistarea pasagerilor cu coronavirus și, ulterior, acreditarea acestor echipe canine”, a explicat Claudiu Leonard Bîlă, directorul Centruului Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu.

Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoata a fost prima unitate sanitară care a pus la dispoziția specialiștilor centrului chinologic din Sibiu probe prelevate de la pacienții infectați cu Covid-19. Ulterior, în proiect au fost cooptate și alte spitale, majoritatea din județul Sibiu.

Am conceput un proiect în care am cerut persoanelor care veneau în evaluare la noi și care aveau testul pozitiv să accepte să li se recolteze, din transpirația de sub braț, o mostră de miros, care era preluată apoi de echipa de la centrul de dresaj. Am participat la ședința de demonstrație și de avizare a rezultatelor acestui proiect și am rămas surprins, dar și impresionat. Toți câinii care au participat au recunoscut sută la sută probele cu infecție Covid-19, chiar și în condițiile în care instructorul a încercat să le devieze atenția sau să îi retragă din zona unde era proba. Ei reveneau și insistau pentru proba respectivă”, a afirmat medicul Virgil Musta, din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara.