Medicii din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara le oferă o mână de ajutor bolnavilor de astm bronșic. Astfel, astăzi, 5 mai, de Ziua Mondială a Astmului, a fost lansată aplicația PneumoControl (pneumocontrol.ro). Prin intermediul acestei platforme, pacienții află cum să-și folosească inhalatoarele, care sunt exercițiile de respirație ce trebuie făcute și, mai ales, cum să-și dozeze medicația.

Din păcate, un pacient din doi nu își ia tratamentul conform recomandărilor medicilor, fapt care conduce la o remodelare ireversibilă în timp a căilor aeriene, dar și un control slab al bolii. Mai mult, boala se poate agrava, ceea ce poate duce, în cazurile severe, la spitalizare. În România, terapia, atât cea inhalatorie, cât și cea biologică, este decontată în proporție de 100% în cazul copiilor. Scopul nostru, al membrilor Societății Române de Pneumologie, este să găsim modalități de implicare a pacienților în deciziile privind medicația, să îmbunătățim comunicarea între profesioniștii din domeniul sănătății și, nu îl ultimul rând, să ușurăm memorarea utilizării medicamentului”, a afirmat medicul Cristian Oancea, secretarul Societății Române de Pneumologie și directorul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara.

De asemenea, în acest an, Societatea Română de Pneumologie a lansat proiectul casapneumologilor.ro, o platformă ce își propune să ofere atât informații medicale, cât și o hartă a pneumologilor români care va permite localizarea și identificarea unui specialist, într-o anumită zonă, dar și o aplicație care va facilita, prin intermediul unui call-center, programarea la un medic pneumolog înscris în platformă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recunoaşte importanţa astmului şi îl consideră ca fiind una dintre problemele de sănătate majore în întreaga lume. Boala afectează peste 300 de milioane de oameni la nivel global. Studiile arată că un pacient din cinci nu poate să desfășoare o activitate atunci când are o criză de astm. Cel puțin 1 milion de români suferă de acesta boală, peste 10 la sută dintre ei dezvoltând o formă severă. Mai bine de jumătate dintre cazuri sunt cauzate de alergii.