Orice dezbatere publică din România eșuează în zona emoțională.

Zilele acestea se discută intens despre un prinț scăpătat din Austria, fără portofoliu, dar reprezentând regatul de Liechtenstein, un fel de jucărie de-a monarhia. Emanuel von und zu are în administrare un castel în comuna austriacă Riegersburg pe care neamurile sale din trecut l-au dobândit în 1822, potrivit Digi 24.ro.

Tot în vremea respectivă, străbunicii lui Emanuel au pus mâna pe ceva terenuri și păduri în zonă. Care păduri, din cauza supra dezvoltării infrastructurii rutiere și feroviare din Austria, au cam dispărut, ca urmare despre vânat sălbatic e aproape imposibil să discutăm.

Ca urmare, după anul de grație 1990, în România au apărut tot mai mulți prinți, prințișori, duci, ducese și țepari care au început să fie interesați de flora și fauna mioritică. Un fel de ‘râul și ramul” al secolului XX.

Revenind la Manu von und zu (acum că a vânat în țara noastră putem să fim mai intimi cu prințul), acesta a fost prezent în județul Covasna, patronat cap-coadă de UDMR, și a împușcat la o vânătoare organizată legal un urs capital, care se pare că era cel mai impunător din Europa. Chiar dacă acțiunea cinegetică a fost ticluită cu respectarea legislației, se pare că domnu’ Manu (e greu să îl numim alteță pe unul care trăiește din vânzarea de bilete de acces într-o incintă pe care au construit-o alții) a încălcat legea pentru că nu a ținut cont de autorizația de vânătoare pe care era specificat în clar exemplarul de urs ce urma să fie extras din fond. Adică o ursoaică agresivă, care ar fi spart câteva borcane prin cămările gospodinelor din secuime. Una peste alta, în scenă au intrat ecologiștii, în frunte cu Agent Green, care cer autorităților să ia măsuri și să îl tragă la răspundere pe Emanuel von und zu.

Toată tevatura a ajuns în presa internațională, în timp ce premierul Florin Cîțu s-a mărginit să afirme că ursul botezat de ecologiști Arthur nu era cel mai mare din Carpați. O declarație mai ridicolă ca cea formulată de atacatorul la moneda națională e greu de găsit.

Sigur Florin de la Vâlcea nu înțelege vânătoarea și nici normativele din domeniu, însă încercarea sa de a duce în derizoriu subiectul este nedemnă pentru poziția pe care vremelnic o ocupă. Lucrurile sunt clare ca lumina zilei atunci când nu apare în cadru domnul Klaus Werner Iohannis, cel premiat de tatăl lui Manu de pe Riegersburg: exemplarul vânat nu era cel pentru care s-a obținut derogare.

Tanczos Barna aveți legătură! (Mediafax – link)

Preluare foto: Mediafax