Primăria Timișoara are planuri mari în ceea ce privește reabilitarea clădirilor istorice din oraș. În acest sens, astăzi, Dominic Fritz a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că municipalitatea lansează un program de reabilitare a acestor clădiri. Astfel, proprietarii de clădiri istorice vor primi sprijinul primăriei, atât prin consultanță, dar și prin co-finanțare.

Potrivit edilului-șef, urmează să fie pregătit un proiect de hotărâre care va schimba regulamentul de sprijin financiar. Asta în condițiile în care prin vechiul program de finanțare din ultimii ani, pentru niciun imobil nu s-a acordat ajutor financiar de la primărie.

Conform Primăriei Timișoara, în noul program de sprijin financiar au fost extinse puțin zonele de acțiune prioritară. Prin urmare, se va acorda finanțare pentru imobilele situate în zonele Piața Victoriei, Cetate, Iosefin și Piața Traian. Totodată, urmează să fie înființat și un departament care va acorda consultanță tehnico-economică și care va prelua și analiza dosarele depuse pentru finanțare.

Imobilele înscrise individual pe lista monumentelor istorice sau situate în ansambluri istorice vor beneficia de: 20% din valoarea lucrărilor eligibile– sub formă de “grant”– finanţare nerambursabilă acordată de autoritatea administraţiei publice finanţatoare în cadrul programului; 80% din valoarea lucrărilor eligibile– sub formă de contribuţie financiară – finanţare rambursabilă acordată de autoritatea publică finanţatoare în cadrul programului. Sumele vor putea fi restituite în termen de 10 ani, în baza unui contract de ipotecă imobiliară. Imobilele situate în situri istorice, vor beneficia de: 50% din valoarea lucrărilor eligibile, sub formă de contribuţie financiară rambursabilă. Sumele vor putea fi restituite în termen de 10 ani, în baza unui contract de finanțare; 50% din valoarea lucrărilor eligibile, sub formă de contribuţie proprie a proprietarilor de apartament/apartamente din clădirea ce urmează a se reabilita prin program, din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari şi/sau din alte surse legal constituite“, a detaliat Primăria Timișoara.

Potrivit reprezentanților municipalității, sunt eligibile în program lucrările de reabilitare a fațadei și reabilitarea acoperișului. Costul cu întocmirea documentației tehnice este suportat în totalitate de către proprietari. Nu se acordă finanțare persoanelor juridice.

Legat de riscul seismic (factorul care a blocat programul anterior), am stabilit că se va acorda finanțare proprietarilor clădirilor cu risc seismic 2 și 3, excepție fiind cazul în care expertul constată că sunt necesare lucrări de consolidare care condiționează executarea lucrărilor de reabilitare. După executarea acestor lucrări de consolidare, clădirea va fi eligibilă pentru finanțare”, a explicat consilierul local Paula Romocean.

Pe de altă parte, Dominic Fritz a anunțat că revine și supraimpozitarea proprietarilor care lasă clădirile istorice din Timișoara în paragină. Aceștia ar urma să plătească un impozit de trei până la cinci ori mai mare.