Ce îl mână la tribună pe domnul Iohannis? Disperarea

Probabil că foarte mulți români s-au întrebat de ce domnul Klaus Werner Iohannis s-a grăbit să anunțe joi seara că de sâmbătă nu mai este obligatorie purtarea măștii în exterior, cu unele excepții. Poate că unii dintre noi am fi tentați să credem că principalul locatar al Palatului Cotroceni e preocupat de români și vrea să îi scoată din depresia colectivă ce a cuprins țara.

Greu de crezut! Dacă am face un excurs în istoria (penibilă) a declarațiilor domnului Iohannis despre noul virus gripal am observa incoerența, lipsa informării solide, dar mai ales atitudinea superioară, arogantă a președintelui actual al României. Dacă în urmă cu un an domnul Klaus Werner Iohannis îi certa și chiar amenința pe cetățeni că vor urma înmormântări, acum îi anunță că restricțiile vor fi ridicate. Însă înainte de a ne amenința, fostul primar al Sibiului a bagatelizat noul virus gripal, pe care l-a comparat cu o banală răceală.

Revenind în prezent constatăm că domnul Iohannis este în concurență cu propriul partid și guvern. Dacă în campania electorală a încălcat Constituția României flagrant pentru a susține PNL – fapt pentru care a fost sancționat de OSCE -acum președintele a anulat tot ceea ce a anunțat anterior premierul Florin Cîțu. Șeful guvernului a dat ca termen pentru renunțarea în exterior la purtatul măștii data de 1 iunie, Iohannis a stabilit ziua de 15 mai. O joacă penibilă, menită să-l pună pe KWI în postura de om care aduce vești bune. De asemenea, tot domnul Iohannis a stabilit alte ținte de vaccinare decât cele anunțate de Cîțu.

În nicio țară din UE nu se întâmplă așa ceva, mesajele oficiale trebuie să fie clare, transmise unitar, fără să genereze confuzie.
Dar toată bulibășeala dâmbovițeană se reflectă în sondajele de opinie, iar Klaus Werner Iohannis e la curent cu prăbușirea PNL, dar mai ales a USR, care în toate cercetările sociologice a ajuns sub AUR: Dacă duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare, actualul guvern și-ar lua la revedere fără drept de apel. Topul partidelor e următorul: PSD (câștigătorul de anul trecut), PNL, AUR, USR, UDMR.

Cele mai multe daune de imagine le au useriștii, care nu sunt doar incompetenți, ci unii dintre ei au probleme și cu respectarea legii. Șeful USR, Dan Barna, mare vicepremier în “guvernul meu” face obiectul unor cercetări penale, însă nu demisionează din funcție și se ascunde după tot felul de tertipuri, Ghinea a bușit rău de tot PNRR, Claudiu Năsui s-a trezit vorbind pe lângă o decizie luată în CSAT, for din care ministrul Economiei face parte.

În planul administrației publice locale, USR se confruntă cu situația de la Sectorul 1, unde franțuzoaica Clotilde Armand se pare că a câștigat ajutată de sistem, în detrimentul pesedistului Tudorache, care nici el nu e vreo lumină în politică sau vreun model de urmat. Însă, toate datele arată că au existat fraude la numărătoarea voturilor, iar Clotilde, care anunța tot timpul că bagă oamenii “la pușcherie”, ar fi fost favorizată.


Dacă ne uităm la miniștri PNL nu vedem diferențe majore față de useriști, cu mici excepții. Doamna Raluca Turcanu face deliciul presei atunci când apare în public, fapt pentru care a cam fost retrasă de la conferințe și emisiuni tv. Oros de la Agricultură e complet decuplat de nevoile agricultorilor, deși sectorul agricol ar putea fi motor al economiei. Cel mai spectaculos este chiar premierul Florin Cîțu, care lansează zilnic tot felul de tiribombe propagandistice, care ne readuc aminte de Epoca de Aur, când totul era prezentat ca bine și frumos în România. Dacă cineva picat de pe Marte l-ar auzi pe Cîțu azi cum vorbește despre economia României ar crede că a ajuns în Elveția, însă când ne uităm pe cifrele macroeconomice ne apucă plânsul. Florin însă e imperturbabil și mitraliază aberații peste aberații, crezând că oamenii pot fi păcăliți.

Pentru toate aceste motive și pentru multe altele a decis domnul Iohannis să-și asume rolul de zân bun al guvernării pe care a clocit-o la Cotroceni, sfidând votul românilor.

Preluare foto: Cotidianul & G4media