Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, alături de președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, s-au aflat, astăzi, la București, pentru a discuta cu reprezentanții Ministerului Culturii despre proiectul Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023. Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Dominic Fritz anunță că în urma discuției avute cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, și cu secretarul de stat Demeter Andras există premiza deblocării proiectului.

Mă bucur să vă informez că finanțarea de la bugetul de stat a proiectelor de infrastructură, deja inițiate de Primăria Timișoara în cadrul Capitalei Culturale, s-a deblocat. Domnul ministru a semnat chiar ieri normele de aplicare a OUG 42/2019 privind alocarea acestor finanțări și sperăm că vom încheia, în scurt timp, cu Ministerul Culturii, primele contracte de finanțare. Primăria Municipiului Timișoara are prevăzute în acest act normativ cinci obiective de finanțare cu un buget total de aproape 106 milioane lei, iar la trei din acestea am demarat deja lucrările din surse proprii (refuncționalizarea fostului spital de dermatologie într-un centru multicultural și reabilitarea cinematografelor Victoria și Dacia), cu un al patrulea în pregătirea lansării licitației (reabilitarea parțială a corpurilor A1, A2 și B ale Palatului Culturii„, a detaliat primarul Timișoarei.

De asemenea, Dominic Fritz a precizat că a discutat la Ministerul Culturii și despre propunerea primăriei de a adăuga alte obiective acestora, care să fie integral finalizate până în anul Capitalei, dar și o alocare viitoare mai flexibilă.

Salut angajamentul Ministrului Culturii de a numi, în scurt timp, un reprezentant în Consiliul Director al Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii. Această numire va fi un prim pas în deblocarea asociației, aflată din 14 iulie 2020 în impas din lipsa unui Consiliu Director funcțional. Aceasta este o condiție necesară, dar nu suficientă, pentru ca Asociația Timișoara Capitală Culturală și întreg programul să reînceapă să funcționeze și o urgență. Următorii pași sunt completarea Consiliului Director și modificarea statutului asociației pentru a clarifica și eficientiza funcționarea acesteia. În paralel, pentru a debloca programul, Primăria Timișoara va demara, prin Centrul de Proiecte al Municipiului, finanțarea de proiecte, în acest an, pentru Capitala Culturală. Bugetul a fost deja alocat Centrului„, a explicat primarul Timișoarei.

Edilul-șef a mai anunțat că în pregătirea vizitei de monitorizare a Comisiei Europene privind Programul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023, ce va avea loc în luna iunie a acestui an, s-a agreat cu Ministerul Culturii și Consiliul Județean Timiș o colaborare cu toate instituțiile implicate în finalizarea raportului privind stadiul programului și angajamentele pentru anul 2023.

Am găsit programul Capitalei Culturale în stare de comă și am făcut, încă din noiembrie eforturi să-l resuscităm, printr-o comunicare constantă cu actorii culturali timișoreni, cu Ministerul Culturii și Consiliul Județean Timiș. Sper că astăzi am făcut un pas decisiv pentru deblocarea programului„, a conchis primarul Timișoarei.