Se fac pași mici în ceea ce privește proiectul de reabilitare a Castelului Huniade, aflat în centrul Timișoarei. Recent, Consiliul Județean Timiș a primit Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI), care a fost avizată de Comisia Națională pentru Monumente Istorice. Pentru a accelera lucrurile, CJ Timiș intenționează să realizeze proiectul tehnic, iar apoi să încerce să atragă fonduri pentru reabilitarea Castelului Huniade prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În cel mult două luni, proiectul tehnic ar urma să fie scos la licitație.

Este un proiect important pentru județ și pentru oraș, pentru proiectul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023. Următoarea etapă pentru avizarea DALI este proiectul tehnic. Pentru a accelera lucrurile, am luat decizia la nivelul CJ Timiș să alocăm din bugetul propriu suma de un milion de lei pentru realizarea proiectului tehnic, pentru a duce acest proiect la maturitate și a-l propune pe lista de priorități de investiții la PNRR. Dacă am fi lăsat procedura în continuare la Ministerul Culturii, am fi pierdut timpul. Considerăm acest obiectiv de importanță principală, drept pentru care am decis să schimbăm puțin direcția și să accelerăm lucrurile. Optimizează timpii de execuție și previne blocaje de tipul celor întâlnite la realizarea DALI„, a declarat Alexandru Proteasa, vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.

Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Național al Banatului, a afirmat că sunt șanse ca partea nord-vestică a Castelului Huniade să poată fi deschisă pentru public până în anul 2023, când Timișoara va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Noi sperăm că în 2023 să deschidem măcar latura de nord-vest, care a fost consolidată. Având în vedere că partea de nord-vest a fost consolidată și că vor trebui doar trase utilitățile și realizate expozițiile, noi sperăm și dorim ca în 2023 să deschidem această parte pentru că are cele mai importante săli și dacă licitația va fi câștigată de către un constructor serios, se poate acest lucru. Legat de acoperirea curții interioare, am primit avizul fără acel acoperiș. Comisia a lăsat totuși deschisă această posibilitate, în sensul că va permite în proiectul tehnic beneficiarului, adică CJ Timiș, să decidă dacă va face acel acoperiș sau nu. Noi am propus această acoperire a curții interioare pentru că obținem astfel 1000 mp unde se pot ține evenimente indiferent de vreme și realiza expoziții cu piese foarte mari, care altfel nu ar avea loc în castel„, a explicat Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Național al Banatului.

Pe de altă parte, în cazul în care proiectul de reabilitare a Castelului Huniade nu va primi finanțare europeană, CJ Timiș nu va putea susține din punct de vedere financiar această investiție.

Consider că coaliția care este la guvernare atât la nivel local, cât și la nivel național poate să facă lobby ca acest proiect să fie depus pentru că este, din punctul nostru de vedere, cel mai important proiect pe care-l poate avea județul Timiș la ora aceasta. Până la urmă, vorbim despre cea mai veche clădire din Timișoara, este o clădire unică, este un castel unic, ultracentral. Avem absolut toate motivele pentru ca acest proiect să nu fie eliminat de pe lista de obiective finanțate prin PNRR. Deocamdată, nu luăm în calcul o altă sursă de finanțare pentru că din bugetul CJ Timiș este evident că nu putem să facem acest lucru. Poate că printr-o finanțare de la Ministerul Culturii. Însă noi tragem toate speranțele și în direcția asta lucrăm, pentru a fi finanțat prin PNRR„, a mai declarat Alexandru Proteasa.

Foto: Facebook Breasla Ghizilor