Consiliul Local Timișoara a decis, ieri, în plen, să interzică hrănirea porumbeilor pe domeniul public al orașului. Potrivit proiectului de hotărâre votat în acest sens, amenzile sunt cuprinse între 100 și 200 de lei. Măsura a fost luată la inițiativa a doi aleși locali USR-Plus, Răzvan Stana și Rodica Militaru, care au justificat necesitatea acesteia prin faptul că porumbeii s-au înmulțit exagerat de mult în Timișoara.

A fost nevoie de patru luni de discuții pentru ca proiectul să fie votat în forma aprobată ieri, în Consiliul Local Timișoara. Inițial, se dorea și interzicerea hrănirii câinilor și pisicilor pe domeniul public al orașului, dar între timp s-a renunțat la idee.

De asemenea, tot ieri, în plenul Consiliului Local Timișoara a fost aprobat și noul regulament privind deținerea animalelor de companie. Acesta permite accesul câinilor și pisicilor în mijloacele de transport în comun din oraș, dar și faptul că nu mai este nevoie de acordul vecinilor pentru ca un timișorean să dețină un animal de companie. Concret, se va trebui să țină cont de regulamentul impus de asociația de proprietari, document în care este prevăzut clar dacă cineva are sau nu voie să dețină un animal de companie și în ce condiții.

Bineînțeles că nu este singura măsură pe o luăm, orice hotărâre de consiliu local pe care o votăm aici nu este ca o carte pe care o închidem și cu asta basta. Acest proiect de hotărâre de consiliu local este doar un pas într-o politică publică mai largă de protecție a animalelor din Timișoara. Ne dorim să realizăm și un nou compartiment de protecție a animalelor în noua organigramă, un nou adăpost pentru câini și să desfășurăm campanii de sterilizare. Ce am făcut astăzi este un prim pas. Aceste două hotărâri de consiliu local sunt de protecție a animalelor, nu de protecție a unor presupuse tradiții”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.