Dominic Fritz consideră că societatea de termoficare a Timișoarei a fost amendată cu 21 de milioane de euro deoarece nu a cumpărat certificatele verzi necesare din cauza fostului primar Nicolae Robu.

Amenda primită de Colterm este sancțiunea pentru 20 de ani de iresponsabilitate, incompetență și clientelism politic. (…) Nu am găsit în bugetul anului trecut bani pentru plata datoriilor către Colterm care să permită companiei să cumpere, încă din 2020, certificatele CO2 aferente. Problema a fost aruncată până după alegeri de fostul primar, iar prețul certificatelor s-a dublat de atunci. Mai există și 70 milioane facturi neplătite la EON, pentru care Primăria dlui Robu a garantat, la limita legii, iar pentru 50 milioane dintre ele Primăria ar putea fi executată silit în orice moment”, a afirmat Dominic Fritz.

De asemenea, într-un mesaj postat pe Facebook, Fritz să vina pentru că s-a ajuns în această situație și pe Alin Nica (PNL), președintele Consiliului Județean Timiș.

În ultimele două luni am discutat cu membrii guvernului, cu vicepremierul Dan Barna și cu premierul Florin Câțu, o suplimentare pentru reechilibrarea bugetului local din care urma să mai plătim o tranșă din datoriile istorice. Astfel, Colterm ar fi putut cumpara certificatele CO2 pentru anul trecut și angaja investiții. Tot acest efort a fost aruncat în aer de Alin Nica, printr-o postare pe Facebook în care se lăuda că a rezolvat problema banilor. Publicitatea făcută în jurul acestor discuții, purtate până în acel moment, cu discreție și responsabilitate, a avut ca efect blocarea demersurilor, iar Hotărârea de Guvern nu a fost adoptată până acum”, a mai precizat primarul Timișoarei.

Dominic Fritz a mai anunțat că în perioada următoare va fi încheiat un acord cu Banca Mondială pentru reorganizarea Colterm și va fi depus un proiect de modernizare a termoficării și prin PNRR.

Pe de altă parte, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, a acuzat Primăria Timișoara pentru faptul că a fost „incapabilă” să administreze situația de la Colterm, iar pe Dominic Fritz îl consideră depășit de situație.

Situația este foarte gravă și toată lumea, de la Timișoara la București, s-a saturat de lamentările și neputința actualului primar. Îi solicit public lui Dominic Fritz să prezinte soluțiile pentru Colterm și să aducă în dezbatere publică planul de redresare al companiei astfel încât, în toamnă, să nu fim nevoiți să reinventăm apa caldă la Timișoara. Sau, dacă nu este capabil să gestioneze situația, îl invit să facă un pas în spate și să îi lase pe alții care înțeleg ce înseamnă administrația publică”, a declarat Alin Nica.

Și Nicolae Robu, fostul primar al Timișoarei, nu a putut rata ocazia de a-l ataca pe Dominic Fritz, iar printr-un mesaj postat pe Facebook a cerut DNA să se autosesizeze și să-l cerceteze pe actualul edil-șef al orașului.

DNA trebuie să intre în acțiune! 20 de milioane euro nu sunt o sumă de joacă! Banii trebuie recuperați de la vinovați, iar vinovatul principal este dl Fritz”, a afirmat Nicolae Robu.