Cu o zi înaintea prezentării Planului Național de Redresare și Reziliență în Parlament, premierul Florin Cîțu și-a tras un interviu prietenos la un post de radio bucureștean, care își retransmite programele și în alte orașe din România.

Relaxat, cu o atitudine deja vădit arogantă, Cîțu a debitat în voie tot soiul de enormități. Dacă nu am vedea cum arată azi România, care e cel mai defavorizat stat din UE la capitolul împrumuturi externe și nu numai, am fi crezut că Florin de loc de prin jud. Vâlcea este prim-ministru în Austria sau în altă țară superdezvoltată.

Ajutat de un moderator care nu a îndrăznit să îl contrazică prea mult, iar când a făcut-o a fost cu o timiditate penibilă, Florin Cîțu spre finalul intervenției s-a adresat doar liberalilor. Fix așa s-a exprimat: „acum mă adresez liberalilor”. Jenant moment, având în vedere că un premier atunci când e în funcție ar trebui să îi reprezinte și să lucreze în beneficiul tuturor cetățenilor, nu doar a clienților și membrilor de partid. Pe de altă parte, care sunt marii liberali cărora Florin li se adresează? Bugetarii de lux de profesie din conducerea PNL? Parlamentarii cu salarii babane de ani și ani de zile, care însă vorbesc despre necesitatea înghețării veniturilor bugetarilor simpli? Politrucii peneliști care nu au lucrat o zi în privat, ci doar la stat?

Dincolo de penibilul declarațiilor, Cîțu le-a transmis „liberalilor” că PNL va sta opt ani de guvernare! Da, da…opt ani probabil cu Cîțu în fruntea lor și a guvernului, cam aceasta era ideea. Este evident că primul-ministru transmite astfel de mesaje pentru a-și consolida poziția în partid în vederea viitorului congres. E aproape sigur că Florin Cîțu va candida împotriva lui Ludovic Orban, pe care președintele Klaus Werner Iohannis nu îl mai vrea în fruntea PNL, iar premierul are benzină în rezervor (chiar dacă s-a scumpit și asta în timpul fabuloasei guvernări) direct de la Palatul Cotroceni.

Orban va fi tot mai erodat în „peroada” următoare, dovadă fiind și toate dosarele care se deschid zilele acestea referitoare la achizițiile de la începutul pandemiei. Sigur că actualul șef al Camerei Deputaților nu e străin de multe dintre combinațiile penale care s-au făcut în legătură cu achiziția de măști de protecție, materiale sanitare, etc. Au apărut multe informații care îl leagă pe Orban – pe atunci șeful guvernului – de afacerile puturoase marca Unifarm.

Ca urmare, e posibil ca Florin Cîțu să devină președintele PNL. Dacă România va avea parte de o continuare a guvernării peneliste depinde și de principalul partid de opoziție, PSD, care conduce detașat în sondajele de opinie. Dacă însă social-democrații vor prefera să facă o opoziție de catifea, ca să nu spunem de cacao depinde doar de conducerea acestui partid. La ce probleme sociale și economice vor provoca în continuare actualii guvernanți, dacă PSD se va trezi din somnolența confortabilă a liderilor îi va trimite în opoziție pentru multă vreme și pe peneliști, dar și pe useriștii lui Barna, un fel de încurcă-lume.

Preluare foto: Digi24.ro