Guvernul României a anunțat noi măsuri de relaxare care vor intra în vigoare de la 1 iunie. Printre cele mai importante se numără reluarea petrecerilor private, iar competițiile sportiv se pot desfășura cu spectatori și în spații închise.

De asemenea, angajații pot renunța la mască în spații închise unde își desfășoară activitatea maxim cinci persoane, cu condiția ca acestea să fie vaccinate, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau al altor lucrători. Pe de altă parte, masca rămâne obligatorie în toate spațiile închise comune.

Ne îndreptăm rapid spre normalitate şi, cu cât ne vaccinăm mai repede, cu atât putem să eliminăm şi celelalte restricţii”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Totodată, Guvernul a decis creșterea numărului participanților la activitățile cultural-artistice de divertisment, desfășurate în spații deschise, de la 500 la 1.000 de persoane. Pot participa, în condiții de distanțare și cu portul măștii, doar persoane vaccinate, cu test negativ sau trecute prin boală. Se pot desfășura evenimentele private – nunți, botezuri, etc, cu 50 de persoane în spații închise și cu 70 de persoane în spații deschise. Numărul persoanelor participante poate fi mai mare doar dacă toate persoanele sunt vaccinate.

Activitățile sportive se pot desfășura atât la interior, cât și la exterior, cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea spațiului. Participarea peste această limită este permisă doar dacă toate persoanele sunt vaccinate, prezintă test negativ sau se vaccinează înainte de intrarea la eveniment. Ceea ce înseamnă că la evenimentele sportive vor fi organizate centre de vaccinare.

Am crescut numărul persoanelor care pot participa la activități culturale, științifice, artistice, divertisment, în săli de sport sau fitness, la cursuri de instruire. Am decis redeschiderea piscinelor și a locurilor de joacă, în condiții de protecție sanitară. Am stabilit creșterea gradului de ocupare a meselor din interiorul restaurantelor și a spațiilor de cazare pe litoral”, a informat Guvernul României.