Premierul Florin Cîțu a trecut deja primul prag al aroganței și i-a jignit, ieri, pe jurnaliștii acreditați la Parlament: „Nu v-ați civilizat în 30 de ani de zile„. Scurt, un bocanc în gura presei, de la vârful guvernării.

În nicio țară din Uniunea Europeană nu ar fi fost posibil să asistăm la un astfel de limbaj. Au existat derapaje mult mai mici în alte state la adresa presei, iar politicienii respectivi au demisionat, sub presiunea mediatică. La noi nici aceasta nu prea mai există, pentru că cei aflați la putere sfidează fără nicio problemă orice normă, dacă vor.

Probabil că echipa de imagine care pompează în Cîțu de câteva săptămâni a fost dezamăgită de reacția necontrolată a clientului. Dar oare de unde atâta nervozitate? Sau e vorba deja de o siguranță vecină cu aroganța supremă? O fi domnul Florin Cîțu deja convins că va prelua frâiele PNL din toamnă și că îl va trimite pe Ludovic Orban în neantul politicii?

E posibil. Oricum, e vizibil efortul pe care îl fac anumite zone de putere din România pentru a-i convinge pe peneliști că doar Cîțu și numai Cîțu îi poate conduce spre un viitor luminos de opt ani de guvernare. Așa cum a promis noul semizeu al politicii liberale. Doar că nici măcar el nu poate crede o asemenea enormitate, chiar dacă e susținut de Palatul Cotroceni pentru ca domnul Iohannis să aibă un șef la partid pe care să îl poată trimite la cumpărături după ce nu va mai fi președinte.

Dincolo de meciurile penibile pentru putere din PNL, România rămâne într-o zonă periculoasă din punct de vedere economic și social. Simulacrul de ieri din Parlament, unde în loc de o dezbatere pe marginea PNRR am asistat la un debit verbal necontrolat din partea primului-ministru, ne arată unde suntem ca țară, după pandemia care a distrus părți însemnate din economia privată. Statul român gâfâie sub presiunea împrumuturilor astronomice pe care același Florin Cîțu le face, îndatorând generații de români, fără să dea vreo explicație.

În paralel, sunt semne clare legate de intenția actualei guvernări de a vinde toate companiile de stat care pot să producă profit. Acestea sunt adevăratele provocări ale momentului, nu faptul că domnul Cîțu face turul posturilor de radio, la emisiuni aranjate.

Preluare foto: tech.hindustantimes