Locuitorii din zona de vest a țării care doresc să se lase de fumat, dar nu reușesc, sunt așteptați să treacă pragul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara. În cadrul unității medicale de la Pădurea Verde funcționează un centru de consiliere pentru renunțarea la fumat. Astfel, cei care doresc să nu mai fumeze pot primi sfaturi de la consilieri specializați, dar și recomandări de tratament.

Pentru persoanele care renunță la fumat, beneficiile sunt resimțite foarte repede: după doar 20 de minute ritmul cardiac scade, după 12 ore, nivelul de monoxid de carbon ajunge la normal, iar în decurs de două până la 12 săptămâni, funcția pulmonară și circulația sângelui se îmbunătățesc. După 5 până la 15 ani, riscul de accident vascular cerebral este redus la cel al unui nefumător, iar după 10 ani, rata de deces prin cancer pulmonar se reduce la jumătate față de cea a unei persoane care continuă să fumeze. În plus, riscul bolilor cardiovasculare este comparabil cu al nefumătorilor la 15 ani de la renunțarea la fumat”, a afirmat Monica Marc, preşedintele Secţiunii de Tabacologie a Societăţii Române de Pneumologie, medic în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara.

Astăzi, 31 mai, este marcată Ziua Mondială fără tutun. Potrivit statisticilor, peste șase milioane de oameni mor în fiecare an din cauza unor afecțiuni asociate fumatului, iar cifrele arată că în 2030 numărul acestora va ajunge la opt milioane. Mai mult, în fiecare an, se înregistrează peste 1,2 milioane de decese din cauza fumatului pasiv (expunerea nefumătorilor la fumul de tutun ambiental).