Încep să se facă pași în ceea ce privește deblocarea proiectului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023. Dominic Fritz a anunțat că ieri, după aproape un an de blocaj, Consiliul Director al Asociației TM2023 s-a întrunit pentru prima dată. Acest lucru a fost posibil după ce Ada Hausvater, directorul Teatrului Național din Timișoara, a fost numită ca reprezentant al Ministerului Culturii în Consiliul Director.

Asta dă speranțe Timișoarei pentru deblocarea asociației și relansarea programului cultural. Trebuie să admitem că, dacă 2021 rămânea anul Capitalei Culturale, ar fi fost un eșec. Am găsit un blocaj instituțional, financiar și managerial și o lipsă de încredere în asociație, ca principal promotor al programului cultural și în capacitatea Timișoarei de a duce acest proiect la bun sfârșit. În ultimele luni am avut numeroase discuții cu directorul executiv al asociației, Simona Neumann, cu actorii culturali, membrii și partenerii asociației. Există un consens pentru un restart, inclusiv cu oameni noi, al asociației și al programului, esențial pentru reclădirea încrederii în Capitala Culturală”, a declarat Dominic Fritz.

Edilul-șef a mai precizat că proiectul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 reprezintă o șansă istorică de a arăta Europei o altă imagine a României, „de societate capabilă să se unească în jurul unui proiect național major și să-și pună în valoare istoria și cultura europeană. Sunt încrezător că prima ședință a Consiliului Director va da semnalul așteptat pentru acest restart și pentru a reporni energiile creatoare ale comunității”.