Primăria Timișoara informează că un prim proiect care a fost acceptat și se regăsește în documentele Planului Național de Redresare și Reziliență este Traseul Revoluției. Este vorba de o investiție care se ridică la aproape patru milioane de euro, care are mari șanse să fie finanțată cu bani europeni.

Acest traseu îl vom valorifica prin reamenajarea spațiilor publice, a locurilor fierbinţi ale acelor zile din decembrie 1989: Piața Maria, Podul Maria, Piața Victoriei, Opera, Piața Libertății, Piața Sf. Gheorghe, Palatul Administrativ care a fost sediul judeţean al P.C.R., Podul Decebal, Parcul Poporului și ”Complexul Memorial” din Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei. Vom marca și semnaliza ruta și obiectivele incluse în cadrul rutei; vom dezvolta o infrastructură la scară mică (puncte de odihnă, locuri de belvedere), vom ecologiza, igieniza și reabilita peisagistic zonele cu impact negativ”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Printre altele, în cadrul acestui proiect va fi renovat și redeschis pasajul din Piața Victoriei, unde se dorește realizarea unui muzeu, care să păstreze vie memoria celor petrecute în această piață emblematică pentru Revoluția din 1989

Aceste spații vor deveni proiecte pilot pentru spațiul public timișorean și se vor transforma în exemple de bună practică privind accesibilitatea, ambientul urban, iluminat public și ambiental, signalistică și marcaj, accesibilitate velo și pietonală, marcaj turistic, documentare istorică”, a informat Primăria Timișoara.

Municipalitatea din Timișoara își propune să atragă 250 de milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență.