Inevitabil, PSD va prelua viitoarea guvernare a României. Nu se pune problema dacă, ci când.

Actuala coaliție de guvernământ nici măcar nu se poate numi alianță postelectorală, pentru că e o improvizație de moment, realizată de structurile de forță ale statului, pentru a-i da satisfacție domnului Klaus Iohannis.

Pe măsură ce trece timpul, puterea reală a locatarului vremelnic de la Cotroceni scade. Fără exagerare, putem afirma că structura executivă de azi din România – PNL-USR-UDMR – lucrează pentru PSD. Că le place unora sau nu, aceasta este realitatea.

În contextul dat, cel mai titrat lider al Partidului Social Democrat, profesorul Vasile Dâncu, a acordat un amplu interviu pentru Europa Liberă, abordând teme multiple, răspunzând la întrebări provocatoare. Dincolo de complexitatea interviului, președintele Consiliului Național al PSD a fixat câteva elemente care cu siguranță vor defini mediul politic românesc în viitor.

Ar fi păcat de expozeul profesorului Dâncu să încercăm să analizăm reacțiile venite din partea unor reprezentanți ai PNL, care pentru a-l înțelege pe sociologul clujean ar avea nevoie nu doar de DEX, ci și de câteva cursuri de pregătire.

„Cred că PSD ar avea nevoie de o reconstrucție a tradiției în partid. Eu cred că am avea nevoie de un Comitet al președinților, să zicem, care să fie un organism consultativ. Am vrut de mai multe ori să facem acest lucru, inclusiv Marcel Ciolacu a venit într-o zi cu această idee. Ne-am consultat, dar ne-am dat seama că mulți dintre foștii președinți au devenit incompatibili cu partidul. Au fost repudiați de partid sau au intrat în polemici cu partidul, și-au făcut alte partide, cum a fost cazul lui Victor Ponta sau al lui Mircea Geoană. PSD nu a reușit să conserve relația cu trecutul, cu istoria, și-a repudiat de fiecare dată istoria. Asta a fost, în primul rând, din cauza președinților pe care i-a avut. Majoritatea președinților au exagerat prin autoritarism și desprinderea de ei a fost prea bruscă. Fiecare președinte s-a desprins de partid când a venit viitorul președinte. Vechiul și noul președinte nu au reușit să construiască o legătură, chiar dacă înainte au fost prieteni sau relații discipol – maestru. Este vorba de o politică confruntațională care a avut loc în toate partidele. A fost greu pentru partidele noastră să acopere mai multe aripi, mai multe curente, să acopere un spectru politic mai larg. Nicio coaliție de guvernare nu a rezistat patru ani. Putem prevedea că asta se va întâmpla și cu actuala coaliție de guvernare. S-a văzut din primele zile un mare conflict.”

Citește pe larg AICI

Preluare foto: bistriteanul.ro