Este din nou haos la Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Simona Neumann, directorul executiv al asociației, a postat o scrisoare deschisă pe pagina sa de Facebook, în această seară, în care îl acuză pe primarul Dominic Fritz că i-a cerut să demisioneze din funcție.

După opt ani și jumătate de când sunt directorul executiv al Asociației Timișoara 2021-Capitală Europeană a Culturii, pentru prima oară vă trimit o scrisoare deschisă și nu un comunicat de presă. Trebuie să fac acest lucru ca urmare a apariției unor articole în presa de azi pornind de la cel din ”Vocea Timișului” de astăzi, 16 iunie 2021, în care este devoalată o parte a corespondenței mele cu domnul primar Dominic Fritz. Această corespondență trebuia să fie una oficială, între părți. Văzând că secretul corespondenței a fost încălcat, fără să acuz presa pentru sursele sale, vă scriu următoarele: într-adevăr, corespondența este una reală, dar incompletă. Lipsește ultimul meu răspuns trimis ieri, 15.06.2021, în care îi scriam domnului primar Fritz că deși am avut o discuție de principiu cu domnia sa, în care solicita retragerea mea (cu acordul părților, pe cale amiabilă, sic!) pentru motivul că aș bloca bunul mers al proiectului, am convenit să nu ne atacăm public, să nu fie blamat proiectul, să nu-i periclităm imaginea reală, conținutul și, mai ales, imaginea Timișoarei și a României. Toate acestea pentru că Proiectul Timișoara 2023-Capitală Europeană a Culturii este unul de interes național și european. Această înțelegere verbală nu a fost respectată”, a afirmat Simona Neumann.

De asemenea, directorul executiv al Asociației TM2023 a ținut să atace și firma de consultanță condusă de Corina Crețu, care a fost angajată de Primăria Timișoara pentru a lucra la „restartarea” proiectului, pe motiv că ar fi încălcat procedurile și legislația, precum și procedurile Uniunii Europene privind scrierea și transmiterea raportului de monitorizare.

Pe de altă parte, Asociația a primit abia astăzi (adică la mijlocul anului, după nenumărate adrese de solicitare a acesteia) prima tranșă a cotizației la care s-a obligat Primăria pentru anul în curs conform prevederilor statutare, respectiv pentru primul trimestru, ianuarie-martie 2021. (…) La începutul lunii iunie am transmis Primăriei Municipiului Timișoara, echipei care se ocupă de „restartarea Timișoara 2023”, raportul de monitorizare pentru perioada iulie 2019-mai 2021 ce trebuia să ajungă pe masa Comisiei Europene. Persoana care trebuie să transmită raportul este, conform solicitării Comisiei Europene, directorul executiv al Asociației care, conform Dosarului de candidatură, implementează proiectul Capitală Europeană a Culturii, dar Primăria ne-a comunicat că acesta va fi transmis de Primar în calitate de Președinte al Consiliului Director al Asociației. Azi dimineață, fiind termenul limită de depunere a raportului, am fost nevoită să transmit o Notă Comisiei Europene în care să explic de ce nu am trimis raportul și de ce nu mai am control asupra conținutului raportului care în mare parte conține ce s-a făcut în perioada mai sus amintită, adică o perioadă anterioară administrației actuale”, a mai declarat Simona Neumann.

În final, directorul executiv al Asociației TM2023 a mai anunțat că ieri a demisionat Ulrich Fuchs din Consiliul Director, astfel că „ne aflăm în fața Adunării Generale de vineri 18 iunie, iar noi avem cea mai gravă criză din ultimii opt ani și jumătate, una care a depășit granițele României”.