Timișoara va avea un nou sistem de termoficare. Dominic Fritz a anunțat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că Primăria Timișoara a început demersurile pentru încheierea unui acord cu Banca Mondială ce are ca scop găsirea de soluții pentru restructurarea Colterm. Concret, instituția financiară va furniza municipalității o strategie de termoficare și de eficientizare energetică pentru viitor, dar și un plan pentru restructurarea și retehnologizarea Colterm.

Ne dorim să luăm Banca Mondială ca partener al Municipiului Timișoara și avem încredere că sprijiniți de această instituție, care colaborează cu Guvernul și alte autorități locale, ne vom atinge obiectivul. Vom propune Consiliului Local adoptarea acestui acord care asigură un viitor sustenabil pentru sistemul de termoficare al Timișoarei și nu cârpeli pentru a asigura supraviețuirea companiei, ca scop în sine. Noi schimbăm perspectiva. Nu rostogolim datorii, nu cârpim țevi, nu întreținem Colterm fără limită din bugetul local. Noi ne angajăm să construim un nou sistem de termoficare performant”, a declarat Dominic Fritz.

Concret, în cadrul acestui acord specialiștii Băncii Mondiale vor furniza un plan pe termen scurt, mediu și lung care va permite transformarea companiei într-una care produce și furnizează agent termic în mod ecologic, folosind combustibili alternativi. Potrivit Primăriei Timișoara, această strategie și parteneriatul cu Banca Mondială va permite companiei să acceseze fonduri rambursabile și nerambursabile în condiții avantajoase, pentru a pune în practică cele stabilite în parteneriat cu Banca Mondială.

Totodată, primarul Dominic Fritz a anunțat că directorul Colterm, Petre Nenu, a depus, astăzi, la DNA, o plângere penală pe 11 spețe. Este vorba despre suspiciuni de infracțiuni comise în trecut, identificate în ultimul raport al Curții de Conturi. Dominic Fritz a dat ca exemplu un credit de 35 de milioane de lei, garantat de Primăria Timișoara, luat în condiții extrem de dezavantajoase de Colterm printr-un intermediar care a încasat un comision suspect, de 600.000 de lei. De asemenea, compania de termoficare a plătit unei firme un avans de un milion de lei, aceasta intrând imediat apoi în faliment.

Totodată, Colterm cere procurorilor să investigheze și dacă alte fapte sesizate în raportul Curții de Conturi se constituie în infracțiuni printre care neorganizarea contabilității de gestiune, neefectuarea inventarierii și lipsa evaluării elementelor patrimoniului public și privat, cheltuieli nejustificate, avansuri fără contract pentru prestări servicii nerealizate, nereguli în efectuarea de achiziții asocieri cu persoane fizice și juridice în condiții neeconomice pentru Colterm.

Primarul Timișoarei a mai anunțat joi că directorul Colterm a contestat și amenda primită de la Administrația Fondului pentru Mediu pentru necumpărarea certificatelor verzi, în opinia companiei aceasta fiind acordată fără respectarea prevederilor legale și a depus o cerere de suspendare a procedurii la Curtea de Apel.