Continuă scandalul izbucnit între autoritățile locale și conducerea Asociației TM2023. Dominic Fritz, primarul Timișoarei, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, și Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, au trimis o scrisoare Comisiei Europene în care se plâng de conducerea asociației și oferă detalii cu privire la stadiul proiectului.

Am contribuit cu toții la un raport sintetic, critic și la obiect, care a permis să se treacă de la observații descriptive la acțiuni concrete și a inclus remarci foarte necesare despre direcția în care se îndreaptă programul și cum se poate ameliora. Cu toate acestea, evenimentele recente și acțiunile întreprinse de actorii cheie ai asociației, nu mai târziu decât ieri, ne fac să reconsiderăm implicarea noastră și eforturile depuse până acuma pentru a reda încredere în această organizație, pentru a o reconstrui în așa fel încât să-și realizeze rolul de coordonator global a programului cultural, și pentru a organiza un ecosistem de susținere în jurul ei. Avem mari îndoieli în ceea ce privește capacitatea asociației să acționeze ca corp executiv al programului cultural. De astăzi, o parte din concluziile prezentate în raportul prealabil nu mai sunt valabil”, se arată în scrisoare.

În aceste condiții, semnatarii scrisorii cer o amânare cu 7 – 10 zile a ședinței de monitorizare în așa fel încât să se poată adapta planurile în legătură cu asociația și viitoarea structură de implementare.

Suntem cu toții foarte conștienți că aceasta este o situație foarte neplăcută pentru comitetul de monitorizare și, de asemenea, pentru echipa dumneavoastră. Dorim să vă asigurăm că angajamentul nostru ferm pentru Capitala Europeană a Culturii și dorința noastră transparență totală sunt motivele care ne împing să vă adresăm această scrisoare”, conchid cei trei semnatari.