Primul dintre cele 21 de tramvaie noi realizate la fabrica din Turcia a ajuns noaptea trecută la Timișoara. Este vorba de prima garnitură nouă din capitala Banatului din ultimii 50 de ani. Tramvaiul a fost descărcat pe șine în zona catedralei mitropolitane, iar la eveniment au participat și cei din conducerea Primăriei Timișoara și a Societății de Transport Public Timișoara.

Este un moment important pentru Timișoara, pentru sistemul de mobilitate din Timișoara, pentru transportul comun în Timișoara. Avem primul tramvai nou din ultimii 50 de ani. Este un proiect care are o amploare uriașă, vorbim despre 21 de tramvaie, în total. Este un proiect care a început acum patru ani cu o echipă mare în cadrul primăriei care a lucrat cu foarte multă dedicație la acest proiect. Acest tramvai a fost făcut pentru Timișoara. nu l-am comandat din catalog. Știu că au fost multe provocări și încă nu s-a terminat”, a declarat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei a explicat faptul că tramvaiul va circula timp de o lună pe traseul liniei 1, în teste. Dacă totul va merge bine, urmează omologarea garniturii, iar apoi vor putea fi comandate și celelalte 20 de tramvaie. Fiecare garnitură costă aproximativ două milioane de euro.

Acest tramvai este doar un simbol pentru ceea ce vom face, este doar un început pentru tot transportul în comun în Timișoara, care în următorii ani se va îmbunătăți. Împreună cu STPT vom face o mare transformare a întregului sistem de mobilitate în Timișoara și ne bucurăm foarte mult că în această zi istorică putem porni pe acest drum. Este un tramvai foarte bun și să sperăm că va funcționa mulți ani înainte. Poate nu 50 de ani, dar cel puțin 20, garanția este de șapte ani, cel puțin”, a detaliat Dominic Fritz.

Foto: Facebook Constantin Duma