Nu vom mai putea admira panseluțe la Timișoara. Noul primar al orașului intenționează să planteze în parcurile și spațiile verzi doar flori perene, care rezistă mai mult timp. În acest moment, reprezentanții municipalității lucrează la o strategie mai modernă în ceea ce privește spațiile verzi din Timișoara.

Am cerut Horticultura să ne pregătească un plan de plantare cu perene, pentru că noi nu mai vrem să plantăm tot felul de flori care stau pentru câteva săptămâni sau câteva luni, dar care trebuie cumpărate în fiecare an. Ne aflăm într-un proces de tranziție către cu totul altă viziune despre ce înseamnă spații verzi în Timișoara. O viziune mult mai modernă, mai ecologică, unde punem accent pe valoarea ecologică a spațiilor verzi, adică ce valoare au inclusiv pentru clima orașului, și nu doar strict valoarea estetică. Horticultura trebuie să se obișnuiască că trebuie să lucreze pe baza unor planuri, bineînțeles și în baza unor comenzi, și nu să facă ce vrea. În acest sens, eu sunt destul de încrezător că relația dintre Primăria Timișoara și Horticultura, care nu a fost întotdeauna cea mai bună relație, se va îmbunătăți destul de rapid”, a declarat Dominic Fritz.

De asemenea, primarul Timișoarei a precizat că se dorește plantarea, în special, de flori din Banat, și nu de plante aduse din străinătate, despre care nu se știe sigur cât vor rezista.

Partea frumoasă este că nu primarul trebuie să aleagă aceste plante, tocmai de aceea am insistat să avem această Direcție de Infrastructură Verde, unde o să avem acest grădinar-șef. Noua Direcție de Infrastructură Verde va trebui să vină cu propuneri care îmbină atât tradiția Timișoarei, cât și necesitatea unei abordări moderne în ceea ce privește funcțiunea ecologică a acestor plante. Oricum, trebuie să ne întoarcem la plante și flori autohtone, adică care sunt din această zonă din Banat, nu să plantăm tot felul de mici arbuști din Italia care apoi se usucă. Din perspectiva mea de amator, eu știu că există și plante perene destul de frumoase, nu doar gri. Avem nevoie de o abordare mult mai planificată, mai fondată inclusiv pe niște studii peisagistice istorice, adică să știm cum a arătat Timișoara acum 100 ani, de exemplu, și să ne referim la ele și să implementăm programul nostru de spații verzi”, a detaliat Dominic Fritz.