Adversarii lui Alin Nica și-au epuizat muniția într-o singură zi

Scandalul de sâmbătă de la Sala Capitol a avut ca scop principal compromiterea imaginii publice a președintelui interimar al PNL Timiș, Alin Nica. Cei care au pus la cale acțiunea au avut un desfășurător extrem de clar, au fost lansate temele de atac cu mult înainte de ziua alegerilor pentru conducerea organizației municipale, au fost fixate țintele, au fost aduși agitatori, iar ulterior a venit și punctajul de comunicare, astfel încât Nica să pară un lider slab, care e controlat de alții. Adevărul e că sabotorii din interiorul PNL Timiș au reușit să câștige această bătălie. Dar în același timp cei implicați în scandal s-au compromis și demascat. Au făcut organizația de râs la nivel național, toată presa relatând evenimentul.

Ce urmează?
Pe surse, echipa lui Alin Nica a transmis că vor fi sancționați capii răzmeriței de la Capitol, adică deputatul Claudiu Chira, Raul Ambruş, cel pentru care aparent a fost organizat scandalul, Liviu Cocean, încă șef la Societatea Pieţe și fostul secretar de stat Cătălin Iapă. Potrivit De Banat.ro, cei patru ar urma să fie excluși, însă e puțin probabil să se întâmple acest lucru, mai ales că în discuție apare și un parlamentar. Surse convergente din mediul politic ne-au declarat că de fapt ar putea urma doar câteva suspendări, iar numărul celor ce vor fi puși pe pauză e mai mare. Cert e că deja există în public o discuție despre cei care au provocat circul de la Sala Capitol. Dar cine sunt „revoluționarii”? Potrivit presei locale și centrale, deputatul Claudiu Chira este cel acuzat de Alin Popoviciu, fostul secretar general al PNL Timiș, că ar fi sacrificat pentru o petrecere un cerb de la Grădina Zoo, în perioada în care era director acolo. Iată ce spunea Popoviciu despre Chira, anul trecut, în octombrie, potrivit Pressalert.ro:
Iar pe poziția a patra a ajuns domnul Chira, angajat la Primăria Dudeștii Noi. Domnul Chira, când a fost director la Zoo Timișoara, și-a făcut o crescătorie de câini de luptă pe care îi vindea și pe care îi hrănea cu mâncarea animalelor din Grădina Zoologică. Nu mai spun de faza când a tăiat cerbul ăla și l-a gătit și au mâncat toți din Grădina Zoologică”, a dezvăluit fostul secretar general al PNL Timiș, la Pressalert.

Așa cum se întâmplă în politică, sforarii care au aranjat scandalul nu au ieșit în față, ci i-au lăsat pe alții să se expună. Unul dintre aceștia este și Cătălin Iapă, cel denumit de presa locală ‘purtătorul de trepied al primarului Robu”. Jurnaliștii publicației Pressalert au scris despre Iapă că ar fi făcut presiuni la adresa Inspectoratului de Stat în Construcții, pe vremea când era secretar de stat la Ministerul Dezvoltării:
„Secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Cătălin Iapă a convocat, vinerea trecută, o ședință la sediul Inspectoratului Regional în Construcții Vest pentru a face presiuni ca Primăria Timișoara să nu mai fie ”abuzată”, după ce toată săptămâna trecută protectorul său politic, primarul Nicolae Robu, s-a plâns că trebuie să plătească, în urma deciziei justiției, o amendă de 10.000 lei pentru autorizațiile de construire emise când patru vile de pe strada Grădinarilor erau deja ridicate. La ședința, convocată de la o oră la alta, au fost chemați șefii de la IRC Vest, instituția care a semnalat în repetate rânduri abuzurile comise și a amendat primăria, inclusiv în cazul porții prăbușite de pe Calea Lugojului care a ucis un tânăr, și Vergina Popescu, cea care conduce ISC Timiș, a cărui soț are contracte de diriginte de șantier la obiective ale primăriei, au declarat, pentru PRESSALERT.ro, surse din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții. Fostul consilier personal al primarului Robu le-a explicat că întâlnirea a fost convocată pentru că este din zonă și vrea să se intereseze ce se întâmplă, explicându-le că amenzile și controalele făcute în ultimii ani sunt văzute de administrația liberală ca fiind ”abuzuri” și ”este o comandă politică în cazul primarului Robu” și a cerut ca să se îmbunătățească relația cu instituția condusă de cel căruia îi purta trepiedul la conferințele de presă”, a scris Pressalert.ro

Nica, poziție greu de amenințat
Dincolo de scandal și ecourile sale, ce au reușit să obțină adversarii lui Nica? Practic, nimic concret. Este evident pentru toată lumea că acțiunea de sâmbătă îi are în spate pe adepții fostului primar Nicolae Robu. Se știe că Alin Popoviciu, cel tras pe linie moartă de Nica, se agită de luni de zile să tulbure apele în PNL Timiș. Fost om de casă al Elenei Udrea și implicat în mai multe spețe ajunse în trecut la DNA, Popoviciu nu s-a împăcat cu ideea că nu se mai află la butoane. Pe lângă echipa Robu, s-au mai raliat și diverși oportuniști de ocazie, care cred că vor face jocuri mari în partid. Greu de crezut cu astfel de atitudini. Sigur că tensiunea din Timiș este legată direct de marele meci Orban-Cîțu, PNL fiind un cazan sub presiune la nivel național. Doar că în Timiș este imposibil ca Alin Nica să piardă acest război, dacă știe să mizeze pe cea mai importantă carte a sa, cea de președinte al Consiliului Județean. Nica a ajuns acolo prin vot popular, el nu e ales de consilieri, ca urmare este cel mai reprezentativ politician din județ, cu peste 104.000 de voturi, adică 40, 25%. Cu un asemenea scor, obținut în urmă cu un an, actualul șef al CJT nu poate fi ignorat de conducerea centrală a PNL, indiferent cine va câștiga la congres. În plus, Nica are un control politic direct asupra primarilor din județ, prin poziția administrativă. Chiar dacă pe moment, actualul interimar al filialei Timiș a fost prins pe picior greșit, adversarii săi s-au angajat la o misiune imposibilă, prin încercarea de a-l scoate din cărțile pentru președinția organizației. Niciun lider al PNL Timiș rațional nu va gira niște scandalagii, care nici măcar nu sunt uniți, ci îi leagă doar un interes de moment. Întotdeauna maurii care se expun în războaiele politice pică primii…

Citeste mai mult pe : Pressalert (1); Pressalert (2); Pressalert (3); DeBanat;