Gata cu controversele din spațiul public legate de domiciliul primarului Dominic Fritz, dar și de diplomele acestuia. Marius Craina, consilier local Pro România, a propus două proiecte de hotărâre care au fost adoptate, ieri, în plenul Consiliului Local Timișoara. Primul se referă la publicarea actelor de studii ale primarului, viceprimarilor, consilierilor personali ai primarului și viceprimarilor precum și a angajaților care dețin funcții de conducere. În ceea ce privește al doilea proiect, acesta se referă la publicarea dovezii domiciliului aleșilor locali.

Ambele proiecte au obținut 14 voturi pentru, iar alți 12 aleși locali au votat împotrivă. Cei care s-au opus au fost consilierii locali USRPLUS, dar și Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Am constatat, cu regret, că în Consiliul Local Timișoara s-a format o coaliție conjuncturală între PNL, PSD și Pro România al cărei obiectiv este să-mi caute mie domiciliul, nu să lucreze pentru Timișoara. Și-au investit energia și votul dat de timișoreni într-o hotărâre de Consiliu Local care încearcă să ne oblige să ne publicăm actele de identitate pe site-ul Primăriei. Marius Craina, fost candidat Pro România, și-a însușit punctul de vedere din realitatea alternativă a fostului primar Robu că ceva nu ar fi în regulă cu actele mele. A inițiat acest HCL susținut și votat de PNL, PSD și Pro România, deși li s-a atras atenția din partea secretarului general al primăriei că proiectul este ilegal. Dacă nu știți de ce Pro România și dl Craina (rezultat: 5%) au pierdut alegerile, dacă nu știți de ce PNL și Nicolae Robu (rezultat: 29%) au pierdut alegerile: de asta au pierdut, pentru că s-au ocupat de penibile jocuri politice și probleme false, nu de provocările și ambițiile orașului. Nu este vorba despre transparență, ci despre un război politic al unor persoane și partide care nu pot accepta că timișorenii au făcut o alegere. Este singurul proiect de hotărâre pe care Pro România l-a adus la masă în acest mandat, iar PNL nu a adus niciunul. Colegii liberali l-au votat însă, cot la cot cu PSD și Pro România, probabil ca să distragă atenția de la imensul scandal despre legitimitatea alegerilor lor interne: în PNL Timișoara avem două birouri locale paralele care se contestă reciproc. Pentru votul de azi, și-au regăsit unitatea. (…) Eu cel puțin nu mă voi lăsa intimidat și voi lupta în continuare ca Timișoara să-și atingă pe deplin potențialul european”, a precizat Dominic Fritz, revoltat, pe Facebook, la finalul ședinței.

În timpul plenului, printre cei mai vehemenți aleși locali care s-au opus aprobării celor două proiecte de hotărâre a fost Rodica Militaru, din partea USRPLUS. „Nu există obligativitatea legală a publicării diplomelor. Mai mult, nu există nici obligativitatea de a avea diplomele. Prin promovarea acestui proiect se induce ideea că doar cei cu multe studii ar avea dreptul să fie aleși. Mi se pare ridicol că acest proiect este inițial de un coleg din partidul lui Victor Ponta, cunoscut ca fiind doctor în plagiat”, a precizat Rodica Militaru.

Nu prea avem ce să ascundem. De ce ne este frică? Ar trebui să fim mândri de ce școli am terminat. Ne ascundem după un buletin pe care apare numele și orașul? Ce este ilegal? Nu cred că am ajuns după 30 de ani de libertate să ne comportăm ca și în comunism. Ce avem de ascuns? De cine vă ascundeți și de ce?”, a adăugat Simion Moșiu, consilier local PNL.