Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, s-a aflat, astăzi, la Timișoara, unde a avut un program bogat. Astfel, de dimineață, ministrul Ghinea a avut o întâlnire la sediul Primăriei Timișoara cu Dominic Fritz, viceprimarul Ruben Lațcău și vicepreședintele CJ Timiș Cristian Moș, cu care a discutat despre stadiul proiectelor cu fonduri europene și finanțarea proiectelor orașului prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

În total, Primăria Timișoara a transmis un număr de 45 de fișe de proiect, în valoare totală de peste un miliard de euro, pentru a fi finanțate prin PNRR.

Apoi Cristian Ghinea a vizitat locația viitoarei maternități a Spitalului Municipal Timișoara, de pe strada Macilor. Noua clădire cu cinci etaje va avea o suprafață de 28.357 mp și 236 de paturi. Valoarea investiției se ridică la peste 73 de milioane de euro, însă sunt șanse ca banii să vină de la Uniunea Europeană, prin PNRR.

„Astăzi am vorbit cu primăria că pot să lanseze licitația cu clauză suspensivă, o să le dăm acordul ministerului în acest sens. Deci primăria are în acest moment acordul meu formal și scris săptămâna viitoare să dea drumul la licitația acestui proiect, care va dura câteva luni și apoi începe construcția”, a explicat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

În aceste condiții, primarul Dominic Fritz a detaliat că „pregătim acum licitația. Asta înseamnă că în momentul în care sperăm că vom primi vestea că maternitatea va putea fi finanțată prin PNRR, putem să dăm drumul și la lucrări, pentru că până atunci o să avem deja o firmă care ne va putea face construcția. Apoi vom putea intra la anul deja cu construcția pe teren și apoi cam o treime în fiecare an. Planul ar fi ca până în 2024 să finalizăm clădirea în sine și probabil până în 2025 o să mai dureze cu dotările, cu toate utilitățile și să putem deschide o nouă maternitate pentru Timișoara cel târziu în 2025. Ăsta cred că va fi unul dintre proiectele cele mai importante finanțate prin PNRR în Timișoara”.

A urmat o vizită pe șantierul de reabilitare a liniilor de tramvai de pe Calea Bogdăneștilor, investiție care se derulează cu finanțare din fonduri europene. În PNRR, Timișoara mai are pentru finanțare și Traseul Revoluției, iar ministrul a mărturisit că și-ar dori să vină peste câțiva ani aici să inaugureze Traseul Revoluției, noua Maternitate, linii de tramvai reabilitate și alte proiecte, cum ar fi EuroVelo. Ministrul USRPLUS, Cristian Ghinea, a menționat că personal a adus argumente în favoarea proiectului Traseul Revoluției, în fața Comisiei Europene.