Ruben Lațcău a venit cu noi detalii legate de tramvaiul nou care se află, în acest moment, în teste pe străzile Timișoarei. Astfel, potrivit viceprimarului Timișoarei, s-a intrat în a doua lună de teste, iar noua garnitură funcționează conform așteptărilor celor de la Autoritatea Feroviară Română (AFER), departamentul specializat din Ministerul Transporturilor.

Aceasta este autoritatea responsabilă pentru omologarea tramvaiului conform legii în vigoare, performanța fiind comparată cu specificațiile tehnice. Această omologare este necesară pentru orice produs feroviar nou introdus pe piața europeană, iar cel mai important aspect este siguranța pasagerilor. Momentan testele se desfășoară pe linia 9 în timpul serii, perioadă în care circulația este suspendată parțial”, a detaliat Ruben Lațcău.

Conform viceprimarului Timișoarei, la sfârșitul lunii iunie s-au realizat testele de compatibilitate electromagnetică, iar în această perioadă au loc o parte din testele de frânare. Urmează în perioada 9 – 13 august testele de zgomot și restul testelor de frânare, iar între 16 și 20 august, testele de tracțiune.

Omologarea va fi finalizată în septembrie și pasagerii se vor putea bucura de noua achiziție la scurt timp după, când aceasta va intra în circulație cel mai probabil pe linia 1. Simultan, STPT-ul a început să curețe tramele de pământ și mizerie, ceva esențial pentru teste și lucrările includ spălare manuală și mecanizată. De câteva luni am pornit acest demers și ne întâlnim cu situații care mai de care, inclusiv momente precum cel din video în care e nevoie să fie scos pământul cu ranga. Poate suna a ceva banal, dar acumularea de reziduuri, vegetație moartă și pământ poate duce la disconfortul general al pasagerilor, călătorii cu hopuri, deteriorarea echipamentului, sau chiar deraieri, riscuri pe care le vrem complet eliminate”, a explicat Ruben Lațcău.

Viceprimarul Timișoarei a mai adăugat că după finalizarea acestor teste, primăria va primi și restul de garnituri din partea producătorului. Firma din Turcia și-a asumat că va livra undeva la două tramvaie pe lună, ritmul urmând să crească treptat.

Cu siguranță până la sfârșitul anului viitor, și deci înainte să înceapă Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, vor fi în funcțiune toate cele 21 de tramvaie noi”, a anunțat Ruben Lațcău.